Hans Martin Dypvik, høgskolelektor i journalistikk skriver at «torskeoppdrett er gambling med villfisken». Som Norges største torskeoppdretter ønsker vi i Ode å adressere dette.

Dypvik refererer til en artikkel om interaksjoner mellom oppdrett og villtorsk i Norge. Basert på denne hevder han at torskeoppdrett utgjør en stor risiko for villtorsken. Dette oppsummeres i sju punkter – som vi vil svare ut:

  1. Dypvik påstår at torsk tiltrekkes av oppdrettsanlegg – våre fôroperatører overvåker daglig fra Ålesund sentrum anleggene med avanserte kameraer og rapporterer ikke om torsk i nærheten.

  2. Torsk blir skremt bort fra anleggene sier Dypvik – dette kan vi være enig i, som nevnt ser vi ikke torsk.

  3. Torskefôret består hovedsakelig av marine råvarer, ikke plantebaserte ingredienser som Dypvik påstår.

  4. Dypvik mener torskefôret kan gjøre at torsk på utsiden av merden vokser fortere enn den skal, som nevnt ser vi ikke torsk på utsiden.

  5. Dypvik mener at utslipp og eksponering av «giftige kjemikalium» kan være farlig for torsken. Her må Dypvik huske på at vi produserer torsk av høyeste kvalitet, det hadde ikke vært mulig å selge fisken vår om dette stemte. Gang på gang er det bevist at oppdrettsfisk, og oppdrettstorsk er sunn, næringsrik mat uten giftstoffer. Når det gjelder avlusning og vask av nøter så må vi her kommentere at vi ikke driver med avlusning og vi har en strategi der vi ikke spyler nøter da dette gjør at impregneringen forsvinner.

  6. Økosystemendringer – Vi rapporterer årlig miljødata til Statsforvalteren, og alle våre lokaliteter har oppnådd 'svært god' miljøtilstand.

  7. De skrives fra Dypvik om bekymringer knyttet til biosikkerhet. Situasjonen i dag er at fiskehelsen innen torskeoppdrett er god. Torsken har ingen alvorlige sykdommer per i dag, dette skyldes optimaliserte vaksiner og kontinuerlig arbeid med biosikkerhet. Torsken har ikke luseproblem og sårproblematikk. For Ode sin del har vi dedikerte veterinærer og fiskehelsebiologer som jobber med å følge opp fiskehelsen, dette gjør vi blant annet gjennom forebyggende månedlige veterinærbesøk, omfattende prøveuttak i alle ledd av livssyklusen til oppdrettstorsken.

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å gi en liten statusoppdatering på torskeoppdrettsnæringen. Torskeoppdrett følges tett opp fra forvaltningen og vi samarbeider godt med Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Havforskningsinstituttet. Ser en til villtorsken er denne på vei nedover med stadig lavere kvoter, samtidig bygges det nå opp en torskeoppdrettsnæring som Ode er en del av.

Vi produserer hver dag en førsteklasses torsk som eksporteres til store deler av verden. I motsetningen til villtorsken kan vi tilby fersk torsk hele året, dette er også noe av det unike med oppdrettstorsken. Verdens matproduksjon står i dag for en tredjedel av klimagassutslippene – akvakultur gir minst utslipp av alle former for animalsk proteinproduksjon. Dette er også grunnlaget til at FN er tydelige på at det må produseres mer mat fra havet gjennom nettopp akvakultur. Dette gjør Ode her på Sunnmøre.