Som en konsekvens av dette blusset debatten opp på ny, og Aps Jan Bøhler var nå plutselig på ballen igjen, til tross for at Stortingsflertallet med Ap i 2013 avviste et slikt forbud. Nå teller vi 2016, og Ap har fremdeles ikke foreslått dette. De har heller aldri støttet Fremskrittspartiets ønske om forbud mot heldekkende plagg.

Frp mener at heldekkende plagg er undertrykkelse av kvinner. De benyttes i stor grad for at kvinner ikke skal vekke begjær hos mannen. Slike plagg er, i mine øyne, ett av de synligste symbolene på ufrihet og et patriarkalsk og undertrykkene kvinnesyn. Når man blir oppfordret eller tvunget til å dekke seg helt eller delvis til, undergraver man det åpne liberale demokratiet. Vi vil ikke godta at noen må dekke til ansikt for å kunne gå på butikken, på foreldremøter eller i utdanningssammenheng

Utdanningsinstitusjoner har tatt til orde for at man ønsker et slikt nasjonalt forbud. Tidligere muslimske kvinner har også tatt et oppgjør med islam og kvinneundertrykkelsen bruk av niqab representerer. Frp er svært imot tiltak som er til hinder for leik og samspill mellom barn og unge. Det signaliserer at man tar avstand til det norske samfunnet, det står i vegen for integrering og skaper skille mellom kjønnene. Skolen skal tilrettelegge for likestilling og naturlig omgang mellom barn på tvers av kjønn, sosial bakgrunn og etnisitet. Da kan ikke kvinneundertrykkende plagg som niqab tillates i skolene.

Før helga raste Bøhler mot regjeringen på bakgrunn av et skriftlig spørsmål. Bøhler med 11 års ansiennitet fra Stortinget kjenner godt til maktfordelingsprinsippet. Stortinget er det lovgivende organet hvor lover vedtas. Regjeringen skal gjennomføre de lovene Stortinget til enhver tid fastsetter. Om han ønsker endring og et forbud mot niqab i skolen, kan han i det minste støtte Frps forslag om forbud mot heldekkende plagg når det fremmes i Stortinget.

Jeg inviterte Aps partileder Støre til møte for å høre om de ville støtte forslaget nå. Det ønsket han ikke. Når Stortinget trer sammen i ny sesjon, vil Frp derfor nok en gang gi Ap anledning til å treffe et standpunkt. De må nå under trontaledebatten svare et «ja» eller «nei» når Frps stortingsgruppe fremmer forslag om å forby heldekkende plagg som niqab og burka i utdanningsinstitusjonene. Som lovgivere kan vi velge å støtte de liberale og integreringsvillige blant innvandrerbefolkningen, eller vi kan velge å støtte de fundamentalistiske islamistene. For Frp er valget enkelt. Dersom dette får flertall, vil regjeringen endre lova. I Stortinget er det nemlig ingen mulighet til å svare «tja» eller «vet ikke».