Han tror det kan bli enda dyrere, og han er slett ikke alene om den tanken. Skodje hadde også en alternativ idé.

I den nye kommunen Sunnfjord med Førde som sentrum, har et samarbeid mellom Stavanger-baserte Renasys og den lokale bedriften Hellesnes skapt nærmest en revolusjon innen rensing av kloakk. Den potensielle oppsiden er store besparelser både kostnads- og miljømessig.

På tampen av september vedtok kommunestyret i Sula med 27 mot 2 stemmer at «Førde-løsningen» skal undersøkes. Vi får håpe og tro at det vil skje uhildet, slik at de ivrigste tilhengerne for et samlet kloakkrenseanlegg på Kvasnes holdes på behørig avstand.

Hva med Ålesund? Forhåpentligvis er det også politikere i Ålesund som ønsker mer kunnskap om denne nyvinningen – og tilsynelatende er det slik. Det vil være forbausende om ikke et solid flertall også i Ålesund går inn for en uhildet utredning.

Nylig kunne vi lese i Sunnmørsposten om en bonde på Godøy som brukte avfall fra fiskeindustrien som gjødsel. Avfallet var behandlet på et vis som gjorde bruken mulig både med hensyn til lukt og ikke minst effekt. Bonden sparte både miljøet og lommeboken, og sistnevnte ble oppgitt til årlig omkring 170.000. Mer sunnmørsk er vanskelig å tenke seg.

Noen politikere ser det som en ære å holde på gamle standpunkt, uavhengig av om nye løsninger dukker opp. Heldigvis finnes det også noen som er nysgjerrig, og som ønsker andre alternativ vurdert når prosjekt går skeis. Kloakkrenseanlegget på Kvasnes er et skrekkeksempel, og det er åpenbart manglende styring når vi ser tallene i innledningen.

Forhåpentligvis vil politikerne i Ålesund gjøre som Sula, samt at begge sørger for at undersøkelsene ikke blir en skinnmanøver. Det kan med rette kreves, for det er innbyggerne som skal betale gildet – hver eneste krone!

Kanskje kan kloakk bli en ressurs?