Gruppa er ikke tilknyttet en landsomfattende organisasjon, men engasjerer seg i problemområder knyttet til rus og psykiatri lokalt og generelt. Med utgangspunkt i kjennskap til enkelttilfeller og på bakgrunn av utviklingstendenser i samfunnet, ønsker gruppa å løfte fram problemstillinger til lokale og sentrale myndighetsutøvere.

Det har over mange år vært en økende tendens til alvorlige helseproblemer på grunn av legal bruk av legemidler. Gjennom media har det i det siste kommet fram eksempelvis smertedempende medikamenter som har gitt rusavhengighet som har ført til dødsfall. Støttegruppa har tidligere tatt dette problemet opp med fylkeshelsemyndighetene, for om mulig tilskynde at fylkeslegens apparat tar initiativ til opplysningsvirksomhet (kurs, konferanser, fag- og/eller temadager og lignende) for helsepersonell, fastleger osv., kanskje også for pårørende, for å advare mot ytterligere skader av denne typen legemidler.

Dessverre har viljen til å gjøre aktive grep for å fokusere på det stadig økende problemet, vært heller laber. Ved gruppas siste henvendelse til fylkeslegen, i 2015, fikk ikke Støttegruppa for rusomsorg en gang svar på vår henvendelse. Nå er sterkere medikamenter, med tragisk utfall ved bruk, blitt «populært» både å skrive ut og bruke, og grundig faglig orientering er påtrengende nødvendig. Støttegruppa håper at det statlige, administrative og politiske miljøet på fylkesplan vil ta et tydelig initiativ i relevante organer og sammenhenger, slik at bruk og alvorlige konsekvenser kan løftes fram og belyses.

Denne henvendelsen er sendt til både statlige myndigheter (statsforvalter og fylkeslege), og fylkespolitikerne v/ gruppelederne, i håp og med et ønske om at det tas initiativ til et bredt krafttak for å gi opplysning om, og om mulig bremse en svært uheldig utvikling.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!