Nå står vi midt oppe i en stor omstilling av norsk økonomi. Kombinasjonen av lavere olje- og gassaktivitet og lavere oljepris gir et sterkt behov for å finne nye næringer og nye arbeidsplasser. Sunnmøre med sin omfattende maritime industri merker omstillingen kraftig. Mange har mistet jobben. Mange familier lever i usikkerhet.

Bedriftene må kutte kostnader, lete etter nye kunder i nye markeder og investere for fremtiden. Selv om det blåser nordavind fra alle kanter må de norske eierne bak tusenvis av arbeidsplasser på Sunnmøre betale formuesskatt. Formuesskatten beregnes av fjorårets verdsetting av bedriftene. De utenlandske eierne slipper å betale. Norskeide arbeidsplasser får en konkurranseulempe.

Formueskatt

Omstillingsåret 2015 vil bli det året hvor Høyres advarsel blir til fullt alvor for mange bedrifter: Eierne må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med underskudd eller overskudd.

Ulstein-familien har sammen med dyktige medarbeidere bygget opp et av verdens fremste skipsdesignmiljø. De har også bygget opp store deler av produksjonen i det som i dag heter Rolls-Royce Marine. De britiske eierne i Rolls-Royce slipper formuesskatten. Ulstein-familien som deltar aktivt i lokalsamfunnet må betale formuesskatt.

Kleven har investert i robotsveising, og flagget hjem arbeidsplasser fra Øst-Europa til verftet på Søre Sunnmøre. I likhet med Vard-konsernet merker de fallet i etterspørselen av oljeserviceskip kraftig. Kleven-familien som er en del av lokalsamfunnet i Ulstein må betale formuesskatt, mens de italienske eierne bak Vard slipper vår formuesskatt.

Farstad Shipping har bygget flere titalls skip på Sunnmøre, og bidratt til tusenvis av lokale arbeidsplasser på land og til sjøs gjennom flere tiår. Konkurrenten Bourbon Offshore i Fosnavåg har også bygget skip lokalt seilt av lokale sjøfolk. Men bare Farstad-familien må betale formuesskatt.

Eksemplene er mange. Bedrifter med utenlandske eiere og norske eiere konkurrerer i det samme markedet, men bare norske eiere straffes med formuesskatt.

Private eiere

Norsk privat eierskap har en egenverdi. I økonomenes makromodeller skiller man ikke på kapital fra fond i London og kapital fra familier med lokal forankring. Virkeligheten er annerledes. Kapital er patriotisk. Selv om penger flyter over landegrenser foretrekker vi å investere i bedrifter vi kjenner og i mennesker vi stoler på. Norge blir et fattigere land uten private eiere med vilje til å satse på arbeidsplasser i eget lokalsamfunn.

Regjeringen har redusert formuesskatten. Det har gjort det mer lønnsomt for norske investorer å investere i norske arbeidsplasser. I nedgangstider trenger vi investeringer aller mest. Derfor har det vært helt riktig å redusere straffeskatten for norske eiere.

Bidratt til fellesskapet

Arbeiderpartiets favorittøvelse er å sette formuesskatten opp mot barnehageplasser og sykehjemsplasser. Det er enkelt, men urimelig. Ingen skal være i tvil om at Ulstein, Kleven, Farstad og mange andre med dem har bidratt til fellesskapet gjennom arbeidsplassene de har skapt, selskapsskatten de har betalt og tilstedeværelsen i lokalsamfunnet. Det er uforståelig at Arbeiderpartiet ikke viser større forståelse for norske private eieres bidrag til velferdssamfunnet.

I valgkampens første debatt brukte Jonas Gahr Støre som kronargument av bedriften Deep Ocean ikke tok opp formuesskatten som et problem. Som Støre ettertrykkelig har fått høre, bedriften er ikke norsk og betaler dermed ikke formuesskatt. Det er positivt at utenlandske eiere investerer i Norge, men vi bør ikke gi dem et ekstra konkurransefortrinn gjennom formuesskatt for deres norske konkurrenter.

I dag besøker jeg Ålesund og Sunnmøre. En gang etter avisen har gått i trykken lander jeg på Vigra og kan trekke inn frisk sjøluft. Sunnmøre er en region med en sterk maritim tradisjon der privat norsk eierskap har vært en nøkkel til suksess. Høyre jobber for å gjøre det enklere for investorer som skape norske arbeidsplasser. Derfor reduserer vi formuesskatten.

JAN TORE SANNER

Kommunal- og moderniseringsminister (H)