Åpent brev til stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal.

I forrige uke sto det et innlegg i Aftenposten og Sunnmørsposten om de få gjenlevende krigsseileres siste ønske: En årlig bevilgning på 1,5 millioner kroner for å få fullført et register over samtlige norske krigsseilere som en historisk dokumentasjon.

Ved krigsutbruddet i 1940 var den norske flåte den fjerde størst i verden. Krigsseilerne sto fremst i den norske motstandskampen både på de store hav og i kystfarten. Som gruppe hadde de også de største tapene. I løpet av femårsperioden krigen varte mistet ca. 3700 krigsseilere i uteflåten og 1133 i hjemmeflåten livet.

Innsatsen den norske flåten utførte fikk en avgjørende betydning for krigens utvikling. Hjemmeflåten og fiskeflåten holdt hjulene i gang i Norge og var ett stadig uroelement for fienden.

De arbeidet under helt ekstreme forhold med store psykiske påkjenninger på grunn av stadige trusler både fra fly og ubåter. Det var bare få millimeter stål som skilte mellom liv og død. Da de overlevende kom hjem, noen til ett Norge i freds rus, andre flere år etter av forskjellige grunner, ble mye av deres innsats oversett og glemt. La meg kort nevne den uverdige behandlingen av Nortraships hemmelige fond og kampen for en verdig krigspensjon.

I dag er det ikke mange krigsseilere i live. Men det er familier etter krigsseilere som har krav på en seriøs dokumentasjon på forfedres innsats for fedrelandet. Rett nok er det reist mange bautaer og monumenter rund om i landet og som heldigvis blir bekranset og holdt i hevd. Men ett samlet arkiv over våre landsmenn som oppofrende ga sin arbeidsinnsats og til slutt sine liv for at ett fritt Norge skulle bli virkelighet, mangler fullførelse.

Når nå noen av de siste gjenlevende krigsseilere innstendig ber om at Stiftelsen Arkivet må bli fullfinansiert gjennom bevilgninger på statsbudsjettet er det etter min mening et sterkt signal til nasjonen Norge.

Til våre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal, som var hjemstedet til mange av de omkomne under krigen, ta tak i dette og vis samlet at dette ønske til en gruppe som hadde uvurderlig betydning for det fri landet og den velstand vi har blir oppfylt snarest mulig.

JOHN HARRY KVALSHAUG

Averøy