Fjordlaks i Ålesund sitt fiskebruk i Finnmark, Tufjordbruket AS, stod nylig tiltalt i Sunnmøre tingrett.

I løpet av vinteren 2014 ble det utsendt 377 fakturaer til 70 fiskere for sløyeutgifter, 60 øre per kilo, totalt verdt 6 millioner.

BAKGRUNN: Prinsipiell sak for retten

Anmeldt

Norges Råfisklag anmeldte Fjordlaks fordi de mener det er ulovlig å kreve sløyekostnader fra fiskerne når man kjøper fisken rund, altså før den er sløyd, forklarer assisterende direktør Svein Ove Haugland til smp.no.

Ifølge tiltalen fant sløyingen sted etter innveiing og seddelføring.

Påtalemyndigheten anførte at det var ulovlig å belaste fisker for sløyeutgifter når torsk og hyse mottas rund, ifølge den nye fiskesalgslova §10.

– Denne loven trådte i kraft 1. januar 2014. Det er første gang straffebestemmelsene i loven blir prøvd, men det var tilsvarende bestemmelser i den gamle råfiskloven, som har blitt prøvd flere ganger, forteller Haugland.

Les flere fiskerinyheter på Smp.no

Uklart regelverk

Sunnmøre tingrett har nå konkludert i saken.

– Når Norges Råfisklag regulerer sløying for hel fisk som del av reglene om minstepris i rundskrivet, finner retten hjemmelsgrunnlaget for uklart til at forholdene kan anses straffverdig, heter det i den nye dommen.

Retten mener at reglene er så uklare at det blir unødvendig tvil om forståelsen dekker tilfellet Tufjordbruket AS var tiltalt for. Derfor ble Fjordlaks heleide datterselskap frikjent enstemmig.

Ifølge dommen forstår retten loven slik at eventuell regulering av private sløyeavtaler må inntas i generelle salgsvilkår under forretningsreglene med hjemmel i §10. Dette er ikke gjort. Verken loven eller forretningsvilkårene sier noe om sløyeavtaler.

– Retten har på bakgrunn av bevisførselen fått det klare inntrykk at private sløyeavtaler er det vanligste i dag, i motsetning til for noen år siden når det var mest vanlig at fisker selv stod for det praktiske arbeidet med sløying, står det.

Ovverrasket

– Vi er overrasket over kjennelsen slik den kom fra tingretten. I dommen er det lite vektlagt det vi kaller et rundskriv fra våres side, som er sentralt for hva som er lov og ikke lov. Tingretten har lagt mindre vekt på det enn oss, sier Haugland.

Det er Råfisklaget som fastsetter salgsbetingelser i førstehåndsomsetting av fisk. Haugland håper nå at påtalemyndigheten vil anke dommen, men de skal også selv se på rundskrivet.

– Først tar vi til orientering at dommen er blitt slik den er, så må vi se hva som kan gjøres videre. Vi oppfatter reglene som mer tydelig enn retten, og det er kun dette tilfellet vi har registrert som et forsøk på omgåelse, sier Haugland.

Gjør som nesten 22.000 andre, følg Smp.no på Facebook

Enig i dommen

Advokat Bjørn Stordrange representerte Tufjordbruket AS.

– Vi er enig i dommen og er glad for å bli frifunnet. Saken er vanskelig fordi regelverket og praksisen rundt fiskeriforvaltningen er komplisert. Det skyldes at Norges Råfisklag utøver ikke bare en privat, men også en offentlig myndighet. Dommen bygger på at når de utøver offentlig myndighet, så må de gjøre det på en korrekt måte - ikke bare i en fotnote i et rundskriv, sier Stordrange.

Han mener derfor at det ikke er hjemmel til å forby sløyeavtaler.

– Det er mange sider ved norsk fiskerilovgivning som kan og bør endres, men ikke i retning av at Råfisklaget skal få større myndighet, mener advokaten.

– Vi er fornøyd med avklaringen i dommen, sier Stordrange.

Ville gi bot

Aktor la først ned påstand om at selskapet ble dømt i samsvar med tiltalen til bot på 250.000 kroner. Videre ble det lagt ned påstand om inndragning av 2,2 millioner til leverandører/fiskere, og saksomkostninger. Fjordlaks ble altså frikjent.

Foreløpig er det uklart om dommen ankes. Politiinspektør Thomas Eliassen Darell var aktor i saken for påtalemyndigheten.

Smp.no har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med Darell.