Med tittelen «Vi er klare!» gir Norsk olje og gass tydelig uttrykk for industriens store glede over at 23. konsesjonsrunde ble utlyst tirsdag.

– For første gang siden 1994 skal vi utforske et helt nytt område på norsk sokkel. Dette vil gi unike muligheter for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser, særlig for Nord-Norge, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

I utlysningen gis olje- og gassindustrien adgang til blokker som ligger innenfor dagens grense for iskanten sørøst i Barentshavet.

Utlysningen er svært omstridt, og det er venta politisk strid i Stortinget om saka. Runden omfatter 57 blokker, eller deler av blokker. Flere av disse ble først en del av norsk sokkel gjennom grenselinjeavtalen med Russland fra 2011. Regjeringen tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvår 2016.

Venstre og KrF varsler kamp

Over 40 av de utlyste blokkene har blitt frarådet lyst ut eller anbefalt utlyst med boretidsbegrensninger av Polarinstituttet. Dette støtter Venstre.

– Det er snakk om veldig sårbare områder, så vi lytter til de faglige rådene som er gitt av Polarinstituttet, sier nestleder og klimapolitisk talsperson Ola Elvestuen (V) til NTB.

Krf-leder Knut Arild Hareide er enig med Elvestuen.

– Vi får en mulighet når saken skal opp i Stortinget. Og jeg tror vi får med oss Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet når det legges vekt på de miljøfaglige rådene, sier han.

Tidligere tirsdag ble det klart at iskanten trekkes lenger nord. Nå går den nord for alle områder som er åpnet for oljevirksomhet.

– Det er ikke bare spørsmål om at det er miljømessig uforsvarlig å bore i disse områdene, det har også et økonomisk aspekt ved seg. Nå når oljeprisene faller, er det da lønnsomt å bore etter olje i områdene? spør Elvestuen.

– Det som er det avgjørende nå, er den politiske behandlingen i Stortinget, avslutter han.

Flytter iskanten

Da forvaltningsplanen for Barentshavet kom i 2011, ble iskanten definert på bakgrunn av data fra 1967 til 1989. Den nye og oppdaterte grensen tar utgangspunkt i observasjoner fra perioden 1984-2013.

– Det er politikerne som har valgt å definere iskanten som grensen for områder der det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for sjøis i april måned, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til NTB.

Altfor lav oljepris

Men med dagens oljepris vil felt i Barentshavet aldri bli bygget ut. Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea holdt nylig foredrag i Fosnavåg Shippingklubb.

– Prisen må betydelig opp før disse områdene skal bli konkurransedyktig. Dette viser at det er den langsiktige oljeprisen som er viktig, sier Saltvedt til Sunnmørsposten etter utlysingen.

Adm.dir. Karl Johan Bakken i Farstad Shipping er enig i at dagens oljepris er altfor lav til å bygge ut felt i Barentshavet.

– Markedet er ikke der i dag, men i det lange løp vil det være viktig å erverve kunnskap om potensialet i nye områder der det er sannsynlig for drivverdige funn. Også for Norge som nasjon er dette viktig, for å adminstrere felles ressurser på en klok måte langt inn i framtida, sier Bakken.

Regjeringa tenker langsiktig

Skipsreder Per Sævik understreket nyleg at regjeringen må være offensiv og åpne opp i Barentshavet i denne 23. konsesjonsrunden. Nå viser regjeringen at de tenker langsiktig.

– Oljeindustrien jubler, er det grunn til det?

– Kanskje en moderat jubel er mer realistisk, sier oljeanalytiker Saltvedt.

– Volumene i funnene i nord er så store at de kan utbygges. Men kostnadene for en utbygging må ned. Og oljeprisen må i alle fall opp i 80–90 dollar før det begynner å nærme seg lønnsomhet.