Allerede fra nyttår kan prosjektet komme i gang i leide lokaler, men målet er en egen fabrikk på 1500 kvadratmeter som kan stå ferdig fra nyttåret 2017.

– Vi er utålmodige og vil komme i gang så snart som mulig, sier styreleder Arne Tande i selskapet Offshore & Industry Support AS, som har drevet fram nyskapningen.

Første utredningsfase er over, og foreløpig har halvparten av de 23 bedriftene som har vært med til nå, sagt at de blir med videre. I tillegg har flere mindre og mellomstore bedrifter sagt at de ønsker å være med. Bedriftene forplikter seg i første omgang å bidra med et snitt på 200 produksjonstimer ved fabrikken årlig.

– Vi har god tro på at prosjektet skal la seg gjennomføre, sier den erfarne industrimannen. Han har knyttet til seg gode medarbeidere som på ulike felt bidrar til å gjennomføre det som i norsk sammenheng er et enestående prosjekt.

Konkurransedyktig

Det går i korthet ut på å bygge opp en fabrikk med den fremste robotteknikken som markedet kan tilby. Den er ikke avhengig av store produksjonsserier, og bedrifter kan få produsere komponenter som de ikke finner det lønnsomt å produsere selv. De kan også prøve ut produksjonslinjer før de eventuelt investerer i eget utstyr. På toppen av det hele blir dette en læringsarena både for ansatte i bedriftene, lærlinger, elever i videregående skole og kanskje det øverste trinnet i ungdomsskolen.

– Det er en kommersiell bedrift, men den blir også en møteplass for opplæring. Det er naturlig at fylkeskommunen også blir med, sier Guttorm Ulla, som har lang erfaring i å knytte skole og næringsliv sammen.

Fabrikken er planlagt i Haram, men både Arne Tande og Guttorm Ulla håper det kan bli flere lignende fabrikker i fylket. Eierbedriftene og lærlinger kan komme fra hele fylket.

Kompetanse

Tande er svært opptatt av å beholde og bygge kompetanse i Norge, ikke flytte den til lavkostland.

– Utflagging vil undergrave grunnlaget for innovasjonsevne i regionen, mener industriveteranen.