Hofseth International driver videreforedling av laks og ørret samt salg og distribusjon. Produksjonen er lokalisert i Vanylven og på Valderøya gjennom datterselskapene Hofseth Syvde og Seafood Farmers of Norway. Rundt juletider lå lakseprisen på 58 kroner, nå ligger den på 31-32 kroner per kilo.

- I år blir det helt eventyrlig, og fra i vår har vi kjørt opp produksjonen enormt. Vi ligger an til å passere en omsetning på 1 milliard kroner i midten av oktober, sier konsernsjef og majoritetseier Roger Hofseth.

Fulle bremser i fjor

I fjor fikk konsernet driftsinntekter på 854 millioner kroner og et driftsresultat som ble negativt med 13 millioner kroner. Underskuddet på drifta skyldes den kraftige økningen i råstoffprisene, og  Roger Hofseth er derfor strålende fornøyd med at underskuddet i fjor ikke ble større.

- Vi satte på fulle bremser i produksjonen i fjor da lakseprisene begynte å stige så kraftig. Kundene våre hadde mye på lager, slik at vi ikke behøvde å produsere mer enn nødvendig sier han.

I år forventer han derimot lønnsom drift. Det største markedet er USA, men også Canada og Sverige er store markeder.

Satser i Norge

Ifølge Hofseth, vil de satse videre og produsere i Norge også i framtida.

- Vi bygger oss et navn på at vi har kvalitetsprodukt foredlet i Norge, sier han.

Han synes norske myndigheter burde legge bedre til rette for å få økt lakseforedling i Norge.

Konsernet hadde ved årsskiftet 77 ansattte og 150 innleide årsverk.

Utfordrer myndighetene

- I Norge blir det foredlet bare en liten del av oppdrettslaksen, og det meste går til utlandet for foredling der. Min oppfordring til myndighetene er at de legger til rette for mer stabile rammebetingelser for de som satser på foredling i Norge, sier Hofseth.

Han viser blant annet til at majoriteten av konsesjonene som ble tildelt rundt 2009, ble raskt solgt videre til store selskap – og med gevinster.

- De som hadde foredling skulle stå langt framme i køen under konsesjonstildelingen. Man bør finne et system som gir mer stabile forhold for lakseforedlerene.  Å ikke ha egen oppdrett eller nærhet til dette, øker jo risikoen for de som driver foredling. Derfor må foredlerene få tilgang på oppdrettsfisk fra starten for å kunne få stabil kvalitet og et riktig råstoff, og spesielt på røykelaks, sier han.

Roger Hofseth er majoritetseigar i Hofseth International-konsernet. Foto: Torill Myren