Den europeiske sentralbanken (ESB) holder mandag ettermiddag møte om nødlånene til Hellas, finansieringen som til nå har sørget for at bankene ikke har gått helt tomme for penger. Det ventes likevel at taket holdes på dagens nivå, mens man avventer forhandlingene som finner sted på hastetoppmøtet i eurogruppen tirsdag kveld.

Jubelen stilner dagen derpå

Få timer etter at titusener av grekere feiret sitt nei til kreditorenes krav, var det tilbake til minibankkøer og redselen for en svært usikker framtid.

Frykten øker for at bankene skal gå tomme i løpet av få dager. Og selv om det snakkes om nye forhandlinger, er mange redde for at en avtale med kreditorene ikke vil komme tidsnok til å hindre kollaps, eller at det ikke blir noen avtale overhodet.

– Jeg er veldig redd for at vi ikke vil få ut flere kontanter de neste dagene. De må virkelig ordne det, senest før uka er omme, hvis ikke bryter det sammen, sier apotekeren Lambros Vritios.

Stresset pengejakt

Han har allerede vært i flere minibanker, men alle var tomme.

– Jeg blir helt ødelagt, sier han.

I Hellas er det delte meninger om hvorvidt Den europeiske sentralbanken (ESB) vil opprettholde nødfinansieringen slik at bankene ikke går helt tomme, eller om Tyskland, som mange mener holder Hellas' skjebne i hånden, vil sette ned foten.

– Situasjonen er veldig forvirrende. Jeg vet virkelig ikke hva som kommer til å skje, sier 47 år gamle Nikos, som frykter at resten av EU kan ha misforstått folkeavstemningen og tolket den som om grekerne ønsker å forlate eurosonen.

– Sårbare eldre

Legen Elizabeth Drakopoulou, som jobber på et sykehus i Aten, sier at stengingen av bankene gjør situasjonen enda verre for en befolkning som allerede lider under fem års kuttpolitikk.

– Jeg tror ikke bankene vil åpne denne uken. Det er veldig negativt for økonomien, for ingenting fungerer, sier hun. Samtidig er hun aller mest bekymret for de eldre og spesielt sårbare. Allerede nå meldes det at enkelte apotek har sluppet opp for viktige medikamenter.

– Arrogant Varoufakis

Nyheten om at finansminister Yanis Varoufakis går av, vekker positive reaksjoner hos noen, negative hos andre.

– Varoufakis er revolusjonær, en meget dynamisk person med en svært viktig universitetsbakgrunn. Men han er ingen politiker. Han vet ikke hvordan han skal forhandle, sier Irene Roka.

Flere synes finansministeren virker litt arrogant, mens andre beklager avgangen.

– Han er ikke som sine forgjengere. Han er annerledes, og han ønsket det beste for Hellas, sier Charalampos Aroutzidis (30).

Det er kioskeieren Militiadis helt enig i:

– Han ga dem beskjed om at vi ikke har noen penger igjen, og det var slik det var. Nå er han borte, og de vil trolig ordne opp, og drepe oss, sier han sarkastisk, og føyer til at han er svært nervøs for hva som vil skje under tirsdagens møte i eurosonen. (©NTB)

En pensjonist krangler med en ansatt utenfor en bank i Aten. Dagen etter folkeavstemningen føler mange i Hellas en stor frykt for framtiden. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix
De greske bankene vil fortsette å holde stengt til fredag eller neste mandag, opplyser en gresk bankkilde. Bankene skulle etter planen ha gjenåpnet tirsdag. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix