Italia vil ha slutt på at fullt brukbar mat havner i søpla og håper at en ny lov skal bidra til å redusere matkastingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Italia vil ha slutt på at fullt brukbar mat havner i søpla og håper at en ny lov skal bidra til å redusere matkastingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Italia vil redusere kasting av mat

Roma (NTB-AFP): Nasjonalforsamlingen i Italia vedtok torsdag et nytt lovforslag som tar sikte på å redusere kastingen av fullt brukbare matvarer.

Lovforslaget, som ventes å bli vedtatt i det italienske senatet, vil blant annet gjøre det lettere for bønder, grossister og matbutikker å gi usolgte matvarer til veldedige organisasjoner og institusjoner.

Lovforslaget åpner også for å distribuere matvarer etter at best før-datoen har utløpt, og det har mye til felles med en tilsvarende lov som ble vedtatt i Frankrike i februar.

Myndighetene anslår at det årlig kastet matvarer til en verdi av over 110 milliarder kroner i Italia, og omtrent halvparten av dette er det private husholdninger som kaster.

Italienske restauranter anslås å stå for 21 prosent av maten som kastes, butikker for 15 prosent og landbruket for 8 prosent.

– Situasjonen er alvorlig. Hver eneste italiener kaster årlig rundt 76 kilo med mat, konstaterer organisasjonen Coldiretti. (©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Hans Majestet Kong Harald til Sunnmøre i dag:

Kongen åpner bølgekraftverk

I ettermiddag lander Hans Majestet Kong Harald på Vigra og seiler til Herøy for åpning av verdens første operative bølgekraftverk.

Norges bank:

Renten forblir uendret

Norges Bank holder som ventet styringsrenten uendret på rekordlave 0,5 prosent, kunngjorde sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

FOLKETS LAG

Nå kan du stemme din favoritt inn på Folkets lag

10. oktober er det klart for veldedighetskampen mellom Folkets lag og AaFK. Nå kan du stemme inn din favoritt.

Stian har scoret 330 mål. Får han sjansen mot AaFK?

Til daglig herjer Stian Harnes (30) i 6. divisjon. Tirsdag 10. oktober kan han få sjansen mot Eliteserie-stjernene til AaFK.