Italia vil ha slutt på at fullt brukbar mat havner i søpla og håper at en ny lov skal bidra til å redusere matkastingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Italia vil ha slutt på at fullt brukbar mat havner i søpla og håper at en ny lov skal bidra til å redusere matkastingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Italia vil redusere kasting av mat

Roma (NTB-AFP): Nasjonalforsamlingen i Italia vedtok torsdag et nytt lovforslag som tar sikte på å redusere kastingen av fullt brukbare matvarer.

Lovforslaget, som ventes å bli vedtatt i det italienske senatet, vil blant annet gjøre det lettere for bønder, grossister og matbutikker å gi usolgte matvarer til veldedige organisasjoner og institusjoner.

Lovforslaget åpner også for å distribuere matvarer etter at best før-datoen har utløpt, og det har mye til felles med en tilsvarende lov som ble vedtatt i Frankrike i februar.

Myndighetene anslår at det årlig kastet matvarer til en verdi av over 110 milliarder kroner i Italia, og omtrent halvparten av dette er det private husholdninger som kaster.

Italienske restauranter anslås å stå for 21 prosent av maten som kastes, butikker for 15 prosent og landbruket for 8 prosent.

– Situasjonen er alvorlig. Hver eneste italiener kaster årlig rundt 76 kilo med mat, konstaterer organisasjonen Coldiretti. (©NTB)

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Helgapraten:

Jobba som studentkamerat i 30 år

Rolf Viddal (57) jobbar med trivsel og velferd for studentar i Ålesund. Sjølv trivest han så godt at han har hatt same jobb i 30 år.

Ålesund:

Vil la Fisketorget skjenke øl og vin

Rådmannen mener at spisegjestene på Fisketorget Delikatesse bør få muligheten til å drikke øl og vin til maten.

Politiet ber folk ta ansvar:

Beruselse og støy

Natt til lørdag hadde politiet nok å gjøre med flere meldinger om beruselse og feststøy i Ålesundområdet.

Brattvåg:

Krasjet inn i parkert bil

Tidlig lørdag morgen rykket nødetatene ut etter melding om en bil som hadde krasjet inn i en parkert bil.

NTNU Ålesund:

Hadde landets mest misfornøyde sykepleiestudenter - slik skal NTNU løse problemstudiet

Over lang tid har misnøye vokst fram blant sykepleiestudentene i Ålesund. – Det har vært mye frustrasjon.