– Realfag gir et hav av muligheter når du skal utdanne deg, sier Frøy Birte Bjørneseth (35) og råder skoleungdom til ikke å velge samme fag som venninnegjengen eller bestekompisen, men finne sin veg.

– Det er ikke lett. De fleste er ikke modne til å foreta yrkesvalg når de er 16 år, sier hun.

Realfag åpner dører

– Spørsmålet er om ungdommen velger noe de kan bygge videre på, eller om de velger fag som låser dem for framtiden. Realfag er byggesteiner alt er bygget opp om og som åpner veldig mange dører. Om en velger bort realfag, er det viktig at elevene vet hva de velger bort, presiserer hun.

Rollemodeller for skolene

Det er etablert en ordning med rollemodeller rundt om i landets fylker som både ungdomsskoler og videregående skoler kan benytte. Rollemodeller inviteres for å hjelpe ungdom til å velge realfag.

– For skolene er dette et gratis tilbud. De behøver bare sende invitasjon, opplyser Morten Sørlie i Rollemodellinitiativet.

Du kan lese mer om rollemodellene på realfagsrekruttering.no.

Her finner du over tusen rollemodeller som kan inviteres til å snakke en time om jobben sin, utdanningen og seg sjøl. Bjørneseth har vært brukt som rollemodell siden ordningen startet for sju år siden. Hun er opptatt av å fjerne forestillingen om at realfalg er så vanskelig.

Ikke gi opp!

– Realfag er et modningsfag. Kanskje trenger du mer enn et semester for å komme i mål. Når en skal ha eksamen i desember har en bare hatt tre og en halv måned på å ta inn kunnskapen og da i konkurranse med mye annet som skjer.  Om du får en dårlig karakter eller kanskje stryker til jul er det viktig å ikke gi opp. Neste gang blir det kanskje toppkarakter, sier hun.

Gjør som 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook

Vil svinge opp igjen

I dag jobber Bjørneseth med forskning og utvkling innen Electrical, Automation and Control i en avdeling med 40 ansatte som jobber med forsking og utvikling. Disse er ikke blitt vesentlig rammet av kutt, slik tilfellet er for mange andre innen maritim sektor.

– Du føler deg trygg i jobben?

– Jeg tror ikke noen kan føle seg trygge i dag, sier  hun og minner om at markedet alltid har svingt med konjunkturene.

– Nå er vi nede i en lavkonjunktur. Kanskje vil det svinge opp igjen til et høyere nivå. Det gjelder å holde ut slik at en kan være i forkant når det skjer, sier ålesundskvinna.

Vanskelig å få jobb før også

Hun ville egentlig bli journalist og valgte  linje for medier og språkfag ved Fagerlia. Det ble generell studiekompetanse med realfag på timeplanen godt støttet av familie.  Det er hun glad for i dag. Så brukte hun ett år ekstra  på forkurs til ingeniørutdanningen der hun tok matematikk, fysikk og kjemi.

– Så tok jeg bachelor i teleteknikk og var ferdig i 2003. På den tiden sprakk IT-bobla. Det var kjempevanskelig å få jobb. Derfor fortsatte jeg med et års studier innen økonomi og ledelse, noe som er veldig nyttig i forhold til det hun driver med i dag innen prosjektledelse.

Studerte i Skottland

Siden har hun skaffet seg både master og doktorgrad, og der begge deler ble tatt ved et universitet i Glasgow.

Før hun kom til Rolls-Royce Marine jobbet hun blant to år som software utvikler i to ulike firmaer.

Nå har hun jobbet hos Rolls-royce Marine i åtte år.

- Her er mange spennende prosjekt og mulighet for personlig utvikling. Dette er en flott teknologiarbeidsplass der jeg får brynet meg på mange områder.

Det var i Glasgow hun ble introdusert for det hun jobber med i dag som handler om mennesker og maskiner.

– Din framtidige jobb behøver ikke bli akkurat det du utdanner deg til, presiserer hun.

Les flere nyheter fra smp.no her