Kontrasten var stor fra de luftige visjonene som ble presentert fra seks arkitekt- og konsulentselskaper før sommeren, til Statsbyggs endelige forslag til nytt regjeringskvartal tirsdag.

Borte var spisse, hvite tårn ragende høyt over Oslo-silhuetten, høythengende takhager og ruvende signalbygg langt høyere enn 100 meter.

I Statsbyggs forslag kommer prosjektet bokstavelig talt ned på jorda igjen. Ingen av de nye bygningene får lov til å overskride Høyblokkas 56 meter

Beskjedent

– Vi har valgt å ikke gå for spektakulære høyhus. Vi tror det gagner både regjeringskvartalet, bykvalitet og byutvikling. Et relativt beskjedent bygningskompleks er godt tilpasset konteksten i Oslo, uttalte administrerende direktør Harald Nikolaisen da han la fram forslaget på en pressekonferanse tirsdag.

Statsbygg imøtekommer dermed de mange innsigelsene som har kommet mot de mest himmelstormende forslagene i prosessen.

Arkitektkonkurranse

Nikolaisen var samtidig snar til å understreke at de trauste byggeklossene som nå illustrerer bygningene i Statsbyggs forslag, ikke er slik det skal se ut i fremtiden.

– Vi er sikre på at det vil være store rom for spenstig og spennende arkitektur innenfor det byplanleggingsgrepet vi har tatt, uttalte Nikolaisen.

En arkitektkonkurranse skal utlyses når reguleringsplanen er klar til neste sommer.

I forslaget legges det opp til en kompakt rekke med bygninger mellom Grubbegata og Møllergata, i bakkant av Høyblokka. Ingen av bygningen skal bli høyere enn 48 meter. Y-blokka rives, isteden ønsker Statsbygg å bygge et nytt bygg i nord som ligger tettere på Høyblokka.

Nei til Y-blokka

Sikkerhetsutfordringer er også hovedgrunnen til at Statsbygg holder fast ved at de vil rive Y-blokka til tross for sterke protester fra en rekke instanser.

– Dessuten mener vi at åpningen mot byen vil styrkes ved at den rives, uttalte Harald Nikolaisen.

I forslaget legger Statsbygg opp til en ny bypark mellom Høyblokka og Deichmanske bibliotek. I det nordvestre hjørnet av parken skal det opprettes et minnested etter 22. juli-angrepet.

Statsbygg har heller ikke tatt til følge oppfordringen fra flere om å innlemme Deichmanske bibliotek i kvartalet.

– Det har aldri vært en del av bestillingen fra regjeringen, og det har dessuten en del sikkerhetsutfordringer, sier assisterende prosjektleder Jo Ulltveit-Moe til NTB.

Mindre plass

Til tross for moderate høyder mener Statsbygg at det vil gå fint å samle anslagsvis 5.400 departementsansatte i kvartalet i fremtiden. Regjeringen har tidligere besluttet at alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartementet, skal samles.

– Vi får det til ved å gå litt ned på antall kvadratmeter per ansatt, ved å legge flere fellesfunksjoner i kjellerlokalene og ved å bygge et nytt bygg nord for Høyblokka, sier Ulltveit-Moe.

Forslaget fra Statsbygg skal nå vurderes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som skal legge fram en ny reguleringsplan og sende den ut til høring i mai neste år.

Det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig innen 2025.