Venstre mener regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder for lite grønn politikk.

– Vår umiddelbare reaksjon er at oljepengebruken er svært høy, og at det er spesielt skuffende at en så liten del brukes for å få forsterke det grønne skiftet, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Han mener økningene til Enova og Miljøteknologifondet på statsbudsjettet er riktige prioriteringer, men at samferdselsbudsjettet må bli mye grønnere.

– Det er en sterk ubalanse på samferdselsbudsjettet mellom satsing på vei og satsing på jernbane og kollektivtransport. Kutt i jernbaneinvesteringer og i belønningsordningen for sykkel er et skritt bakover, mener Terje Breivik.

Etterlyser sterkere budsjettsatsing på skole

KrF etterlyser en større satsing på skoler og barnehager i regjeringens statsbudsjett. Finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, sier han vil bruke forhandlingene til å dra budsjettet mot sentrum.

– I dag får altfor mange elever som sliter, hjelp først sent i barneskolen eller på ungdomsskolen. Derfor må vi ha flere lærere og mindre klasser i småskolen, sier Syversen.

– Lærerne etterspør dette, og forskning viser at det gir resultater. Det vil forebygge fattigdom og trygge verdiskaping og sysselsetting i fremtidens kunnskapssamfunn, mener han.

Syversen trekker også fram bistand, miljø og arbeidsledighet som områder der KrF vil kreve mer fra sine samarbeidspartnere i regjeringen når forslaget skal behandles i Stortinget.

– Jeg ser fram til konstruktive forhandlinger i Stortinget for å gi budsjettet en tydeligere sentrumsprofil, sier han.

Ap: – Regjeringa bruker mye, men leverer lite

De nyvalgte kommunepolitikerne rundt om i landet får en tøff start med regjeringens statsbudsjett, frykter Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

– Regjeringa bruker i dette budsjettet mye penger. Det er oppsiktsvekkende å se at de på en del områder leverer svakt, sier Marthinsen.

Hun viser til at regjeringen bruker 194 milliarder oljekroner – 2,8 prosent av oljefondet – i årets statsbudsjett.

– Landets nyvalgte lokalpolitikere vil få en krevende start. Til tross for rekordhøy bruk av oljepenger, så får vi ikke et kommuneiopplegg som setter lokalpolitikerne i stand til å levere godt på skole, på barnehage, på eldreomsorg, på den nære velferden, mener Marthinsen.

SV: Regjeringen knuser sparegrisen

I SV mener man regjeringen bruker for mye penger og tenker altfor kortsiktig i forslaget til statsbudsjett for 2016.

– Regjeringen knuser sparegrisen til framtidige generasjoner, men tenker for kortsiktig, sier finanspolitisk talsperson Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti.

Han peker på at regjeringen legger opp til å bruke 22 milliarder ekstra oljekroner og mener at det er de rikeste som får glede av de største skattekuttene.

– Dette er penger som kunne vært brukt på framtida, på arbeid, klima, forskning. De kunne brukt det på sosial utjevning, barn og bistand. I stedet går de store pengene igjen til de som allerede har mer enn nok fra før. Mer til forbruk, mindre til fellesskap, sier Valen.

Han betrakter det han beskriver som massive skattekutt for dårlig næringspolitikk. Valen reagerer også på at regjeringen ikke leverer på klima, og viser til at klimamålene fra 2020 er nærmest avlyst i en fotnote i Høyre og Frps statsbudsjett.

Anslagene for våre utslipp i 2020 er oppjustert med over en million tonn CO2, på ett år, påpeker han.

– Dette viser at regjeringen i realiteten har gitt opp Norges klimamål for 2020, sier Valen.

– Våre barn vil merke dette statsbudsjettet. Det er de som må leve med Stortingets vedvarende manglende evne til å gjøre det som må til for å hindre voldsomme klimaendringer, sier Valen. (©NTB)