Samferdselsdepartementet foreslår gratis prøveordning rundt Tresfjorden. I dag må bilistene betale bompenger her.

Forslaget må godkjennes av Møre og Romsdal fylkeskommune og Stortinget før det blir satt i verk.

Spørsmål om risiko

Fylkeskommunen garanterer låneopptak for bompengeselskapet, og tar således all risiko ved et slikt gratis prøveprosjekt.

– Fylkeskommunen stiller garanti for selskapet for låneopptaket, slik at selskapet kan få et lån til lavest mulig rente. Det er en snedig sak at selskapet skal få en garanti fra oss, det er jo ikke fylkeskommunen som eier veien. Det er staten sin vei. Staten burde kanskje gi selskapet denne lånegarantien, sier Sørheim til smp.no.

Brått på

Vil ha bomfri kjøring

Hun sier at fylkespolitikerne stort sett er enig med departementet i at det optimale er at lokalbefolkningen i Tresfjord slipper å betale bompenger.

– Vi er positive til forslaget, men det er jo helt risikofritt for departementet å sende ut et slikt forslag. Om staten hadde dekket merkostnaden, så hadde det vært en stor gladsak, sier Sørheim.

Lederen i Samferdselsutvalget tror ikke at næringsliv og tungtransport vil kjøre rundt fjorden i stedet for å betale på Tresfjordbrua.

– Jeg tror ikke dette utgjør så veldig mye når det gjelder trafikken, men vi må ta en vurdering rundt risikoen likevel, sier Sørheim.

Undrende styreleder

Styreleder i Eksportvegen AS, Roald Fiksdal undrer seg over at departementet kommer med dette nå. Det virker vinglete.

- Statens vegvesen har gjort beregninger på hvor stor lekkasjen blir, kanskje opp mot 40 prosent. Det gir bortfall i inntekter for bomselskapet og i verste fall kan vi komme til å benytte oss av garantiansvaret som fylkeskommunen står for . Jeg har forståelse for at folk i Tresfjord kan se positivt på en slik ordning, men samtidig vil det komme til å bli større tungtrafikk rundt fjorden, sier Roald Fiksdal.

Utenlandske sjåfører

En erfaren vogntogsjåfør sier til smp.no at han stadig ser utenlandske vogntok som kjører rundt fjorden i stedet for å kjøre over Tresfjordbrua. De tar et opphold i Tresfjorden for dermed å slippe å betale bompenger.

- Dette vil øke i omfang dersom det blir gratis å kjøre rundt, sier sjåføren som kjører mye i området.

-Etter min mening bør alle bidra til fellesskapet ved å betale bomavgift for å få betalt ned brua, mener sjåførenn.

Roald Fiksdal i Eksportvegen AS er redd for at man punkterer inntektene ved å åpne for gratis tur rundt Tresfjorden. Foto: Arkivfoto/Petter Sandvik.