NHO frykter høy arbeidsledighet i mange år framover, dersom vi ikke skaper ny vekst i økonomien.

– Det kan se ut til at markedsutsiktene og investeringer ett år frem i tid tar seg litt opp, men fra veldig lave tall, skriver regiondirektør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal i en pressemelding.

Ifølge NHO tyder tallene fra Næringslivets økonomibarometer på at Norge nærmer seg bunnen i 2016 og at det kan snu mot slutten av året, men det er "svært mange usikkerhetsfaktorer".

Verre enn landsgjennomsnittet

Næringslivets økonomibarometer er en medlemsundersøkelse der nesten 2600 av medlemsbedriftene svarte i siste kvartal av 2015. NHO-bedriftene i Møre og Romsdal melder om en svakere markedssituasjon enn resten av landet.

– De siste kvartaler har både markedssituasjonen og utsiktene fremover blitt markert forverret, spesielt sammenlignet med Nord-Norge og enkelte Østlandsregioner. Det er bare i Rogaland hvor utsikter for 2016 vurderes svakere, skriver Ytreberg.

I 2016 fryktes det at enda flere i offshorerelaterte bedrifter mister jobben.

– Offshorerelaterte bedrifter vil fortsette reduksjonen i sysselsettingen. Det øvrige industrielle miljøet i Møre og Romsdal kan dra nytte av ledig kompetanse fra offshorerelaterte bedrifter og bidra positivt til industriens omstillingsbehov de kommende årene, skriver hun.

Lyspunkt på Møre

For Møre og Romsdal er det derimot flere lyspunkt, mener Ytreberg.

Hun peker særlig på eksport av tradisjonelle varer. I denne sektoren utgjør sjømat nesten 50 prosent. Ei svak krone har gitt eksportbedriftene et betydelig konkurransefortrinn og effekten av dette vil trolig vare også i tida framover.

– Flere av eksportbedriftene i Møre og Romsdal forventer ytterligere fremgang i 2016, unntaket er underleverandører til det internasjonale skip- og offshoremarkedet, skriver Ytreberg.

Den svake krona vil også virke positivt for reiselivet, ved at flere nordmenn legger ferien innenlands neste år og utlendinger opplever Norge som et billigere reisemål.

Ber om riktig politikk

NHO-bedriftene melder om nær nullvekst i sysselsetting i 2016, med et annslag på 0,3 prosent vekst. For landet totalt sett mener organisasjonen at arbeidsledigheten kan nærme seg 5 prosent i 2016.

Ytreberg ber om at politikken som føres legger opp til ytterligere omstilling og økt vekst. Hun uttrykker bekymring for at investeringene i norsk næringsliv utenom oljesektoren er for lave, selv om offentlige investeringer øker.

I pressemeldingen ber Ytreberg derfor om følgende: reguleringene i banksektoren må ikke strupe mulighetene for investeringer for bedrifter, lavere og mindre skadelige skatter, større kommuner, kortere planleggingstid for samferdselsprosjekter, og en politikk som bygger opp om en fortsatt lav kronekurs.