Slik sikrer de lege på vakt

– I tillegg bemanner vi opp på legesiden i alle høytider og når det er spesielle arrangementer som tilsier at det vil være økt pågång på legesiden, skriver Vingen i et brev til Fylkesmannen.

Det har i slutten av 2015 blitt laget ny turnus for første kvartal i 2016. For å hindre at befolkningen står uten legevakt på nytt, så har Legeforeningen, administrasjonen i Ålesund og samarbeidskommunene hatt møter.

– Vi har foretatt en utjevning på arbeidstidene på dagvakt-helg, slik at vi nå har to leger på vakt til alle tider i helgene. I det interkommunale samarbeidet er det noen kommuner som kun er med på natt, og noen kommuner som er med på både aften og natt på ukedagene. Dette skaper utfordringer i forhold til å skulle innføre beredskapsvakter på aftenvaktene på kort varsel, påpeker Strand Vingen.

Fylkesmannen fornøyd

Det er gjort en omorganisering slik at en egen stilling i administrasjonen jobber med utarbeidelse av turnusplaner, dialog med legene og innkalling av vikarer.

– Ålesund interkommunale legevakt har vært, og er fortsatt i stor endring. Vi står i mange spennende prosesser med utgangspunkt at vi ønsker å være en kvalitativ, god legevakt, og at vi leverer innenfor de krav som blir stilt fra regelverket og pasienter. Det skal også være en god arbeidsplass for ansatte, skriver Strand Vingen i brevet sitt.

– Det er blitt gjort et betydelig arbeid for å få på plass en vaktordning som til enhver tid sikrer tilgjengelig lege, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til smp.no.

Hva kan du si var problemet ved sjukdom før?

– Før baserte man seg i stor grad på frivillighet ved sjukdom. Når man ringte rundt til aktuelle vikarleger, så var det ikke alltid slik at folk hadde anledning. Det viste seg ved hendelsen vi har hatt tilsyn på. Dette har de løst nå med å gjøre beredskapsvakt obligatorisk i legevaktstjenesten.

Dermed er Fylkesmannen fornøyd med løsningen for legevakten som har ansvar for 86.000 mennesker.

– Det er ikke grunnlag for ytterligere tilsynsmessig oppfølging, mener Innerdal.

Ålesund kommune må likevel sørge for å ha fortløpende vurderinger av legekapasitet og tilgjengelighet