Med Ålesund i spissen, ønsker ti kommuner på Sunnmøre å bygge en ny regionkommune. Navnet er allerede bestemt: Ålesund.

Også målformen (nynorsk) er avgjort, og felles rådhus skal ligge i Ålesund sentrum.

Fredag kan Sunnmørsposten avsløre det som trolig blir regionkommunens nye offisielle heraldiske kjennemerke. I stillhet har en arbeidsgruppe bestående av et knippe ordførere jobbet fram forslaget.

Dette skal behandles på et ekstraordinært møte mellom deltakerkommunene kommende uke.

Ingen høring

Etter det Sunnmørsposten erfarer, skal et flertall av ordførerne allerede ha stilt seg positive til forslaget – som har arbeidstittelen «Alle i samme båt».

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i forslaget vi vil legge fram, før dette er vedtatt. Det er synd dersom Sunnmørsposten nå bidrar til uro om saken. Jeg har stor tro på at vi kan bli enige, sier Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal, som har ledet arbeidsgruppen.

Hva mener du om det nye kommunevåpenet? Ser fint ut, og passer. Liker det ikke. Kunne kanskje valgt noe annet. Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva mener du om det nye kommunevåpenet? Ser fint ut, og passer. 46% Liker det ikke. 38% Kunne kanskje valgt noe annet. 15% Du har allerede stemt 700 stemmer Ordførerne ønsker å avgjøre spørsmålet uten noen langvarig høringsprosess eller annen involvering fra innbyggerne i de ti kommunene.

– Et nytt og felles kommunevåpen er en altfor kompleks sak til at innbyggerne skal kunne si sin mening. Dette er det vi politikere som må avgjøre. Samtidig er det krav til tempo i sammenslåingsprosessen, sier Aurdal.

Seilbåt-motiv

Forslaget har ligget litt til modning, forsikrer hun. Åpenbart har Aurdal og Ålesund fått stort gjennomslag. Motivet av en seilbåt med mennesker oppi, er tydelig inspirert av Ålesunds byvåpen.

Det samme er fargebruken, som henspiller på Aalesunds Fotballklubbs rikskjente tangotrøyer. Stilistiske bølger og ei ditto bru er svært likt tilsvarende elementer i kommunevåpnene til Haram og Skodje.

(saken fortsetter under)

Ålesund byvåpen: Godkjent ved kongelig resolusjon den 1. april 1898, på dagen 118 år siden i dag. Den nye storkommunen skal ha nytt kommunevåpen, men Ålesund by kan fortsatt bruke sitt våpenmerke.

Heller blått og gult

– Både båten, brua og bølgene er elementer vi har til felles i alle kommunene. Det er helt uproblematisk. Men å bruke AaFK-fargene er altfor drøyt, sier Giske-ordfører Harry Valderhaug (KrF) til Sunnmørsposten.

Da foretrekker han heller blått og gult, som er fargene i Giske-våpenet.

På det første forhandlingsmøtet mellom de ti kommunene, foreslo Harry Valderhaug spøkefullt at det kanskje kunne være aktuelt med ei tomflaske i det nye kommunevåpenet.

Da var «Sunnmøre» det mest aktuelle navnet på nykommunen, og han henspilte til uttrykket om at «sunnmøringer og tomflasker finner man overalt».

– Når Ålesund nå blir navnet, så synes jeg den største kommunen må besinne seg i fargevalget. Hva med alle dem som heier på Hødd eller et annet fotballag i regionen? spør han.

(saken fortsetter under)

Fornøyd: – Dette kommunevåpenet vil fungere ypperlig. For eksempel i et kjempebanner hos Stormen på tribuna, eller i kapteinsbindet til Bjørn Helge Riise, sier en strålende fornøyd Øyvind Vebenstad i AaFK.

– Nydelig!

Arrangementsansvarlig i AaFK, Øyvind Vebenstad, er på sin side strålende fornøyd.

– Nydelig! Dette var på sin plass, utbryter han, idet Sunnmørsposten viser ham utkastet.

– AaFK har jobbet i flere år med å samle Sunnmøre til ett rike. Dette kommunevåpenet viser samholdet AaFK har fått til i distriktet, mener Vebenstad. Istedenfor menneskehoder i seilbåten ser han ti fotballer, som kan symbolisere fotballklubber i samme AaFK-båt.

– Vi hadde noen ordførere på besøk under Stabæk-kampen, og de spurte om innspill til dette med sammenslåingen og nytt kommunevåpen. De har tydeligvis skjønt poenget med ideene vi kom med, sier Vebenstad.