TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt-virus, kan gi alvorlige sykdommer som hjernebetennelse og lammelser, og i verste fall være dødelig.

Tidligere har viruset primært vært å finne i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold.

Nå har Folkehelseinstituttet registrert TBE-virus i de fleste fylker langs kysten nord til Bodø. I tillegg er det påvist TBE i Østfold, Buskerud og Akershus.

I motsetning til Borreliose kan du bli smittet av TBE med en gang, det vil si at det ikke hjelper å fjerne flåtten på kvelden. TBE kan heller ikke behandles med antibiotika.

Imidlertid er det mulig å beskytte seg mot sykdommen med vaksine.

Folkehelseinstituttet skriver følgende på sine hjemmesider:

«Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogs­arbeidere, orienterings­løpere og andre som opp­holder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, bl.a. for sørlige deler av Sverige.

Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen. Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 md første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter.»

Informasjon fra Folkehelseinstituttet

I Norge lever flåtten langs kysten nord til Bodø. Folkehelseinstituttet har undersøkt flått i enkelte kystområder i Østfold, Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

I alle disse fylkene, inkludert sørlige Nordland, er det funnet flått som er bærere av TBE-virus.

I de samme fylkene er det også funnet TBE-antistoffer i serum fra hjortedyr og produksjonsdyr. Der det er påvist TBE i flått, er det en mulig risiko for smitteoverføring til menneske, men bare i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud har mennesker blitt smittet.

Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogs­arbeidere, orienterings­løpere og andre som opp­holder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, bl.a. for sørlige deler av Sverige.

Les mer om Flått og flåttbårne infeksjoner