Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) har kommet med en ny evalueringsrapport etter ekstremværet "Tor" i slutten av januar.

Ekstremværet traff kysten av Norge 29. januar, og slo inn med orkan styrke. I Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal var "Tor" like sterk eller litt svakere enn Dagmar (2011), står det i rapporten.

Områdene som ble berørt av Tor har ca. 1200 basestasjoner for nødnett. Det ble registrert flest utfall på Nordvestlandet og i Hordaland.

Det var NRK S&F som først omtalte rapporten.

175 base-utfall

Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal hadde ca. 70 prosent av total nedetid i Norge.

DNK har nå undersøkt hvilke konsekvenser stormen Tor fikk for nødnett:

  • 175 basestasjoner var berørt av utfall under ekstremværet. Noen med avbrudd på kun få minutter, og 120 basestasjoner med avbrudd på mer enn 10 minutter. Det største antall basestasjoner med utfall for nødnett var rundt midnatt natt til 30. januar. Store områder var uten dekning.

  • Det er ikke identifisert alvorlige hendelser som gjorde at det ble kritisk for nødetatene å mangle dekning fra nødnett.

  • Organisasjonene stoler på at nødnett er tilgjengelig, og skiller ikke på uvær sammenliknet med andre krisesituasjoner.

DNV GL, som har laget rapporten på oppdrag fra DNK, skriver at nødnett har vist seg å være sårbart og lite robust under ekstremvær. Dette gjelder i utsatte strøk.

Behov for tekniske forbedringer

DNV GL mener det er nødvendig med tekniske forbedringer for å sikre at nødnettet er tilgjengelig under ekstremvær.

Både kvaliteten og tilgjengeligheten er god i en normalsituasjon. Men i rapporten anbefales det sikringer som automatisk gjeninnkobler basestasjonene.

Det anbefales også bedre batterikapastet på utilgjengelige basestasjoner. Under ekstremvær kan det være krevende å ta seg fram til stasjonene for å reparere feil.

Det er også behov for vedlikeholdstiltak, som etterjustering av antenner og bedre innfesting/plassering.

– Fikk for lite informasjon

Ifølge rapporten er brukerne av nødnett bekymret over fremtidige konsekvenser på grunn av manglende nødnett-dekning under tøffere forhold enn ekstremværet Tor. Også alarmsentralene har reagert:

  • Alarmsentralene opplevde utilstrekkelig informasjon om dekning/ikke dekning.

  • De opplever uforutsigbarhet rundt dekning, i en pågående krise, som svært utfordrende.

Konsulentene foreslår at det blir laget en løsning som gir et tydelig og oversiktelig bilde over status for dekning. Samtidig skal det være hemmelig hvor basestasjonene er plassert, men DNV GL mener det går an å lage løsninger som ivaretar konfidensialitet.

Rapporten er klar på at investering i bedre teknisk løsning, og plassering, vil kunne redusere Nødnett-utfall. Konsekvensene kunne vært redusert med bedre organisering, prosesser, rutiner og kompetanse.

DNV GL har intervjuet 24 personer og hatt møter med sentrale aktører i Nødnett og i brukerorganisasjonen. Rapporten baserer seg også på mer enn 100 dokumenter i analyseprosessen, og hovedsakelig er Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane omtalt.