– Utfordringene innen olje og offshore, relativt krevende tema for bank akkurat nå. Jeg føler meg som en popstjerne når jeg møter stort engasjement i inn- og utland om hvordan banken forholder seg.

Bunnen kan være passert

– Vi er regional bank. Reisen for oss på sunnmøre har vært eventyrlig og til tross for situasjonen befinner oss i, fortsatt eventyrlig, sier Haugan på det sjuende NæringsDriv som går av stabelen i Ålesund.

Når det gjelder fall i oljeprisen kan det tenkes at bunnen er passert, mener han og peker på at dette er en sektorutvikling.

–  Vi har et grunnleggende syn at det fortsatt skal utvikles olje på norsk sektor i flere generasjoner. Temporær sektorkrise kalles det.

Mindre enn fem prosent

– Jeg har en liten bekymring: Det er ikke sikkert at alle aktører tenker likt. Det er viktig at gode krefter mobiliserer, at det tenkes høyt, sier han.

Mange er bekymret for banken.

– Vi har lånt ut 144,9 milliarder kroner. Av disse er 6,6 milliarder utlånt til offshore. Det er mindre enn fem prosent av bankens volum, påpeker Haugan.

– Banken er overhodet ikke stressa over situasjonen. Men det er viktig å finne gode langsiktige løsninger, sier Haugan.

Lokalt og regionalt eierskap

– Vi registrerer at aggressive aktører begynner å posisjonerer seg inn mot offshore. De langsiktige konsekvensene kan bli betydelig for regionen.  Det er en risiko for at noen kommer inn og tar posisjoner ved å kjøpe opp gjeld og ta eierposisjoner.

– Vi ønsker primært å finne løsninger for regionalt og lokalt eierskap, sier Haugan og gleder seg til at han om fem år kan se tilbake og si at dette ble en suksesshistorie.