– Nordmenn er hyggelige folk, og jeg liker å være iblant dem, og å lære om deres kultur, bakgrunn og språk. Det gjør det lettere for oss å bli integrerte, sier Omar Ghazaly fra Syria.

Og det er nettopp det som var hensikten med å arrangere familiedagen på Tueneset på lørdag - å la flyktninger møte og bli kjent med andre, og gjøre dem glade i naturen og området.

– Vi vil at flyktningene skal bli kjent med folk og naturen på en uhøytidelig og gratis måte. Og dette arrangementet er for absolutt alle, store og små, sier Hege Kallerud i Refugees Welcome to Sunnmøre.

Årlig. Både Kallerud og Inger Lise Råket i Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke håper at arrangementet skal kunne gjøres årlig fra nå av.

Vakkert: Yakeen Albalkhi, Mouna Karboun og Fidaa Kirawan, alle flyktninger fra Syria, synes naturen på Tueneset er vakker. Foto: Maria Finnøy Fagervoll

– Det ble regn i dag, og det var ikke så mange som møtte opp. Men vi håper dette på sikt åpner opp for at vi kan gjøre dette oftere, sier de.

En rekke aktiviteter ble tilbudt på familiedagen - blant annet kajakkpadling, badminton, grilling og minigolf. Omar har akkurat gått guidet tur rundt på Tueneset når Sunnmørsposten ankommer. Han har sett de tyske bunkerne i området fra andre verdenskrig.

– Dette står igjen som et vitne om hva som har skjedd. Jeg er så glad for at Norge fikk sin frihet til slutt, og jeg håper det var siste gang det blir krig i Norge, sier han.

Gode klær

Grilling: Tora Svisdahl-Gjørsvik (10 år) (t.v.) og Magnar Svisdahl-Gjørsvik (8 år) har grillet pølser og spilt badminton på familiedagen på Tueneset - tross regnet. – Det er bare å ha på seg varme klær, forteller de. Foto: Maria Finnøy Fagervoll

Tora (10) og Magnar Svisdahl-Gjørsvik (8) mener ikke været er noe problem.

– Det er bare å ha på seg varme klær. Vi har grillet pølser og spilt badminton, forteller de.

Når regnet faller som verst, har de fleste samlet seg rundt hytta, grillen og gapahukene for å søke ly.

– Jeg telte rundt 50 stykker her før regnet begynte, ler Kallerud.

Syriske Yakeen Albakhi synes naturen er vakker på Tueneset.

– Jeg prøvde kajakken for 20 minutter siden, men jeg tippet over og ble klissvåt. Heldigvis hadde jeg folk som kunne hjelpe meg hjem for å skifte, ler han.