I helga vart politiet på Moldefjorden og kontrollerte båtførere for promille.

Av 35 kontrollerte ble hele tre båtførere anmeldt.

– Det er jo for mange. En skulle ha forventning om at de som er båtførere holder seg innenfor grensene som er satt. Det er jo en grunn til at grensene er der, sier vakthavende operasjonsleder Styrkar Gagnat hos politiet i Nordmøre og Romsdal.

Av 35 båtførere var det 14 som fikk utslag på testen.

Tre av disse hadde altså promille over grensen, som er på 0,8.

På grunn eller på land

Kontrollen ble gjennomført samtidig med Moldejazz. Tom Kausanrød, skipsfører på redningsselskapets båt «Idar Ulstein», skulle ønske det var mer politi på sjøen også utenom festivalene.

Kausanrød har ikke vært ute på tilfeller der fulle båtførere har kollidert med andre på sjøen. Men han har sett førere som har kjørt på grunn.

– Vi kommer over dem som er åpenbart full og har gjort noe dumt i fylla. Da er det gjerne at de har gått på grunn eller kjørt på land, sier skipsføreren hos Redningsselskapet.

Seks av ti kjenner ikke til promillegrensen

Mange ulykker med fritidsbåter skjer i alkoholpåvirket tilstand. En ny undersøkelse viser at seks av ti spurte ikke vet hva som er promillegrensen til sjøs.

Hva bør promillegrensen være til sjøs? Som i dag: 0,8 Som på land: 0,2 Annet Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva bør promillegrensen være til sjøs? Som i dag: 0,8 65% Som på land: 0,2 27% Annet 8% Du har allerede stemt 628 stemmer I undersøkelsen ble 1.000 nordmenn spurt om sitt syn på å bruke alkohol om bord i en fritidsbåt. Hele 60 prosent av de spurte visste ikke hva promillegrensen til sjøs er. Andelen var større hos kvinner (69 prosent) enn hos menn (51 prosent).

Mens promillegrensen på land er 0,2, er grensen til sjøs 0,8.

I undersøkelsen svarer 47 prosent at de mener promillegrensen bør være den samme til sjøs som på land.

Av de spurte svarer 7 prosent at de har kjørt fritidsbåt i alkoholpåvirket tilstand. Hittil i år har ti personer omkommet etter ulykke med fritidsbåt. Statistikken fra Sjøfartsdirektoratet viser imidlertid ikke hvor mange av disse som hadde promille.

Det er YouGov som på vegne av Codan Forsikring har gjennomført undersøkelsen.

Får tips

Det er ikke uvanlig at politiet får tips om ustødige bilførere.

– Får dere også tips fra folk som har sett ustødige båtførere?

– Fra tid til annen får vi tips om førere av båt som er mistenkt for ruskjøring. Det er jo situasjonsbestemt hvilke tiltak vi setter i verk for å avdekke om det er tilfelle, sier operasjonsleder Styrkar Gagnat hos politiet i Nordmøre og Romsdal.