Maten gislene fikk i fangenskap hos Abu Sayyaf-geriljaen besto i stor grad av ris, soyasaus, sukker og saltet fisk, fortalte nordmannen etter at han fredag morgen landet på Gardermoen.

– I begynnelsen var vi stort sett sulteforet. Jeg vet ikke hvorfor, men vi fikk altfor litt mat. Vi fikk nok vann og drikke, men ikke nok mat. Soving skjedde på bakken, sa Sotra-mannen da han møtte norsk presse.

Feilinformasjon

Han og de andre gislene ble utsatt for bevisst feilinformasjon. Flere ganger, for eksempel til jul, fikk de vite at de skulle bli frigitt og tatt med til ulike steder.

– Vi pakket sekken og dro. Vi gikk en hel dag og trodde det skulle bli en utveksling. Men det var bare tull og tøys, fortalte Sekkingstad.

Han forteller også at de ble informert om forhandlingene og tidsfristene som ble satt, og at de visste at en eller alle kunne bli henrettet, men ikke hvem.

Vennskap

Hverdagen i fangenskap besto stort sett av at geriljaen forsøkte å unngå konfrontasjoner med politiet og militæret som stadig vekk prøvde å innhente dem, fortalte nordmannen.

– Det var mye camping i skogen. Jeg antar at vi var halvannet døgn i hver leir. Det var mye gåing, av og til i timevis, av og til hele natta.

Sekkingstad og de andre gislene, canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, ble en sammensveiset gjeng.

– Vi ble lenket sammen med håndjern hver kveld etter aftenbønnen. Robert og Marites ble lenket sammen, mens John og jeg ble lenket sammen. Hvis en eller annen måtte på toalettet, så måtte den andre og. Vi ble en sammensveiset gjeng, vi tok godt vare på hverandre, sa Sekkingstad.

Ridsel og Hall ble halshugget tidligere i år, mens Flor ble frigitt.

– Det var en hjelpeløs følelse å se kameraten gå, og ingenting du kunne gjøre med det, fortalte Sekkingstad.

Bedre behandling

Etter presidentvalget på Filippinene i sommer, hvor Rodrigo Duterte overtok makten, ble situasjonen bedre for gislene, fortalte nordmannen.

– Da fikk vi bedre behandling. Maten ble bedre. På lørdag, etter halvannen uke med venting og venting, sa de: du blir frigitt i morgen.

– Da det skjedde, ble jeg eskortert ned gjennom skogen, og vi ble møtt av andre militære grupper. Vi ble fraktet med fly til Davao, møtte presidenten og ble tatt hånd om av den norske ambassaden og politistaben der, sa 57-åringen.

Det var Sekkingstads filippinske svigerfamilie som betalte mesteparten av løsepengene for å få ham frigitt, bekreftet Filippinenes fredsminister Jesus Dureza overfor NRK denne uken.

Sekkingstad sa på pressekonferansen han ikke visste noe om avtalen som ble inngått eller løsepengene for å få ham frigitt.

Hjem til Sotra

Sekkingstad benyttet anledningen til å takke alle som har hjulpet til med å få ham frigitt.

57-åringen, som har bodd de siste 15 årene på Filippinene, reiser nå hjem til familien på Sotra.

– Jeg vil be om forståelse for at jeg trenger litt ro og fred. Jeg trenger tid med familien for å legge dette bak meg. Ett år i terror har vært et skikkelig år i terror. (©NTB)