– Dette er en del av en lenge etterspurt opptrappingsplan. Vi ønsker å beholde spesialisthelsetjenesten slik den er, men trappe opp i kommunene med kompetanse og tilbud, sier stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H).

Hun mener at samhandlingsreformen har sørget for at pasienter blir skrevet ut raskere fra sjukehus, og kommunene har ikke vært godt nok rustet til å hjelpe.

– Derfor kommer vi med 200 millioner i statsbudsjettet, sier Røbekk Nørve.

Hun mener påpeker at det er et viktig felt å satse på fordi noen lever med kronisk sjukdom eller funksjonsnedsettelser som gjør at de har behov for rehabilitering hele livet.

Når det gjelder de 200 mill. kronene som kommer i budsjettet, så er 100 av disse øremerket og må søkes på. De resterende 100 mill. ligger i kommunerammen, begrunnet med opptrappingsplanen.

– Vi foreslår at summen blir økt til 300 millioner innen 2019, forteller helsepolitiker Nørve.

Regjeringen vil også gi 5 millioner til ParkinsonNet, 13,7 millioner til et nasjonalt prosjekt for barn med hjerneskader, og sørge for at 57 millioner blir overført til å styrke arbeidet med arbeidsrettet rehabilitering.

– I tillegg ønsker vi å sørge for lettere tilgang til logoped, øke veiledningen fra spesialisthelsetjenesten når det gjelder ambulant virksomhet, men også å oppheve antallsbegrensningen hos kiropraktor ved kroniske muskel- og skjelettplager, sier Røbekk Nørve.

I dag er det 14 besøk hos kiropraktor for denne pasientgruppen.

Elisabeth Røbekk Nørve (H).