Fra klokka 15: Sunnmørsposten følger pressekonferansen direkte.

- Det er vel knapt noen kommuner som har vært klarere i sitt standpunkt om å stå alene enn Sula. Men vi har også fått klare signaler om at fylkesmannen vil komme med ei tilråding som ikke er i tråd med folkeviljen, sier Jim Arve Røssevoll.

Nytt kart

I likhet med ordførere og rådmenn fra hele Møre og Romsdal, tar han turen til Molde i dag for å få med seg fylkesmannens innstillig til ny kommunestruktur. Svært mye tyder på at han vil tegne et kart som ser annerledes ut enn det som har kommet fram etter folkeavstemninger og forhandlinger.

Sa nei

I Sula sa 89 prosent av de som deltok i folkeavstemninga nei til å gå inn i en større kommune sammen med blant annet Ålesund. Valgdeltakelsen var på 54 prosent. Giske og Haram sa også nei.

- Det er vel grunn til å tro at fylkesmannen vil gå i retning av en storkommune i Ålesundsregionen der kanskje Ørskog og Stordal også er med, sier Røssevoll.

- Han har jo fått ei bestilling som han må levere til til departementet. Det gjør han i dag, men resten er politikk, slår Sula-ordføreren fast.

I hans kommunen akter de ikke å gi seg - uansett hva som blir sagt i Molde i dag.

Prosess

Ordfører Eva Vinje Aurdal i Ålesund ønsker ikke å spekulere i hva fylkesmannen har kommet fram til når det bare er timer til alle får svaret.

- Men fylkesmannen har hatt en prosess der befolkningsutvikling og naturlige bo- og arbeidsmarkedsregioner har vært viktigre kriterier. Da er det selvsagt spennende å se om han har tatt konsekvensen av det.

Stortinget avgjør

Ålesundsordføreren satt i førerstetet da ti kommuner ble enige om en intensjonsavtale. Resultatet ble som kjent at det bare var tre igjen til slutt.

Det er også ventet at fylkesmann Lodve Solholm vil anbefale at Ørsta og Volda slår seg sammen i likhet med Hareid og Ulstein.

Fylkesmannens innstilling er en viktig milepæl i arbeidet med kommunereformen, men det er til slutt Stortinget som har det avgjørende ordet.

Ordførerne i Sula og Giske, Jim Arve Røssevoll og Harry Valderhaug sa nei til Eva Vinje Aurdal. Nå er det ventet at fylkesmannen vil foreslå at disse pluss Haram må gå en ny runde. Foto: Staale Wattø