Nye steinalderfunn i Tafjordfjella og på Runde gjør arkeologene i stand til å finne ut stadig mer om hvordan de første menneskene på Sunnmøre levde. Og så vet man ganske mye fra før. Rundt omkring på Sunnmøre er det allerede gjort svært mange funn fra de første boplassene.

De første menneskene

Arkeolog Heidi Haugene ved Stiftinga Sunnmøre museum har selv vært med på utgravinger i Ålesund, samt ellers på Sunnmøre og i Møre og Romsdal.

Dette var blant de første områdene i Norge som ble isfritt, etter at siste istid begynte å smelte bort for omlag 11.600 år siden.

– Våre områder har rike funn langs lysten etter menneskelig aktivitet under steinalderen, da menneskene levde et jeger- og samlerliv. Og nå kommer det frem flere og flere funn på høyfjellet, som buestillinger, fangstgroper og gjenstander, forteller Haugene.

Nye funn i Tafjordfjella

Arkeologene vet ikke med sikkerhet hvor de tidligste steinalderjegerne på Sunnmøre kom fra, eller hvor de kom først.

Men utfra gjenstander man finner, ser arkeologene påvirkning både fra sør og øst.

Les også: Arkeologane ber turgåarar om å la funn få ligge i fred

Den første bonden på Runde

Funn langs kysten blir gjerne gjort der havnivået stod under de ulike periodene under steinalderen. I Norge varte denne perioden fra cirka 10.000 til omlag 1.800 år før Kristus.

Gamle hustufter på Runde, som arkeologene nå har begynt å grave i - kan være så over 4.000 år gamle. Dermed kan de være på sporet etter den første bonden på øya, altså i yngre steinalder.

Formidler forhistorien

Heidi Haugene, som til daglig er avdelingsleder ved Godøy kystmuseum, er ansvarlig for den nye forhistoriske utstillingen ved Aalesunds museum.

Der er det hentet fram dolker, økser og andre gjenstander fra steinalderen, som er levert inn til museet fra privatpersoner siden begynnelsen av 1900-tallet.

Mange av gjenstandene er ikke tidligere blitt vist fram for publikum

Steinalderkoffert til skolene

Stiftinga Sunnmøre museum har i 12 år også reist rundt med en egen steinalderkoffert, og besøkt skoleklasser som vil lære mer om denne perioden.

I videoen over kan du se skolelever på Ellingsøya som nylig fikk besøk.

I Sunnmørsposten lørdag kan du lese mer om de første steinaldermenneskene på Sunnmøre.

Ravn Haugene Sperre (8) skyter på blink med pil og bue, under steinalderskoledag på Stokke skule på Ellingsøy. Foto: Nikolas Birkevold Farstad
Linnea Sofie Ness i steinalderklær, og Kata-Linn Haugene Wiik med steinalderkoffert. Foto: Nikolas Birkevold Farstad
Ella Harnes Myklebust og Elina Bjørke (bak). Kata-Linn Haugene Wiik instruerer i bueskyting. Foto: Nikolas Birkevold Farstad
Under den omreisende steinalderundervisningen får elevene også prøve å arbeide med skinn, som steinaldermenneskene brukte til klær og mye, mye annet. Foto: Nikolas Birkevold Farstad
Arkeolog Heidi Haugene ved den forhistoriske utstillingen ved Aalesunds museum, der alle som vil kan se nærmere på økser, pilspisser og andre gjenstander fra steinaldertiden på Sunnmøre. Foto: Nikolas Birkevold Farstad