Da det tirsdag morgen ble klart at Donald Trump blir USA's neste president, ble det et visst fall på børsene rundt om i verden.

Styrket euro, svakere dollar og krone

– Aller mest falt Nikkei 225 indeksen i Japan med 5,36 prosent ved stengetid. Børsfallet kom nok som et resultat av usikkerhet. Man aner ikke hva som kommer, sier Per Bjarte Solibakke ved NTNU Ålesund.

– Som et resultat av børsfallet styrket euroen seg, mens dollaren og den norske krona svekket seg. Dette er godt nytt for alle som eksporterer i euro.

I formiddagstimene fulgte han med utviklingen og noterte seg en kursoppgang for euroen fra 9,10 NOK til 9,25 NOK før tingene normaliserte seg igjen utover dagen.

Gunstig for krafteksporten

– Euro-oppgang er bra for inntjeninga til Tafjord kraftproduksjon. Kraften selges i euro. En liten genvinst ble det nok den timen. En må nok se litt lenger fram i tid for å se vesentlig effekt av det, svarer konsernsjef Erik Espeset i Tafjord Kraft på spørsmål om de har tjent noe på kursoppgangen.

Om euroen hadde holdt seg på 9,25 norske kroner, kunne Tafjord kraft tjent mye, mye mer.

For å illustrere sammenhengen har vi fått professor Solibakke til å regne for oss.

Liten kursendring stor gevinst

Her er kalkylene til Solibakke: Med en kapasitet på 1,5 twh  produserer Tafjord Kraft 4.110 mwh per dag.

Med dagens spotpris på 54,83 euro per mwh ville det gi inntekter på 225.330 euro. Altså 2.055.000 norske kroner per dag.

Endringen i valutakursen tilsier rundt 30.000 kroner per dag. Per år kunne det gi en økning i inntektene tilsvarende ca. 10-11 millioner norske kroner. Og en årsomsetning på 766.500.000 norske kroner.

MEN, i løpet av formiddagen normaliserte børsene seg og euroen gikk tilbake til normalen.