Bakgrunnen for historien er at klesprodusenten Kari Traa har startet en kampanje for å fokusere på et usunt og syltynt kroppsideal. Vel og bra, mener Gro Anita Nødset, men skrev i en kommentar til kampanjen:

«Flott. Men dere kan jo begynne med å produsere i str. XXL i rose ulltøy da Kari Traa ... maaange som ønsker større str der, spesielt siden de i tillegg er små i størrelsene! gir litt inntrykk av at store damer ikke får gå i Kari Traa tøy når det ikke finnes større syns jeg» (se bilde av innlegget).

Saken ble først omtalt i Fjordenes Tidende.

Fikk svar

På facebooksiden til Kari Traa-klærne kom det et svar der de takket for meldingen, men skrev: «Per i dag er markedet for større str enn L og XL, lite» (se hele svaret i bilde).

Nødset syntes svaret til Kari Traa er litt merkelig. Hun jobber ved MX Sport i Måløy, og opplever stadig etterspørsel etter større størrelser av Kari Traas ull. Selv er hun vanligvis en størrelse L, men i Kari Traa må hun bruke XL, som er den største størrelsen.

Responsen ble massiv

For å teste ut om det bare var hun som opplevde produktene slik skrev Nødset en ny status på facebooksiden til Kari Traa. Der etterlyser hun størrelsen XXL og skriver hun blant annet: «Trykk på dette innlegget her om du, eller noen av dine nærmeste kunne tenke seg at denne størrelsen ble laget» (se bilde av innlegget).

Responsen ble massiv. Det tikket inn tusenvis av «liker». Nå, snart en måned etter at innlegget ble skrevet, har det blitt likt av over 25.000 stykker.

Nødset håper at Kari Traa tar hintet.

– Jeg håper de lytter. At Kari Traa har så små størrelser sender et feil signal i forhold til dette med kroppspress. Det er jo kjedelig hvis størrelsene skal stoppe på 42. Mange damer er større enn det, sier Nødset.

Vurderer saken

Sunnmørsposten har i dag vært i kontakt med markedssjefen i Kari Traa, Sissel Himle. Hun setter stor pris på engasjementet.

– Vi synes det er flott at brukerne våre engasjerer seg og er interessert i oss som merkevare, og produktene våre. Det at 25.000 brukere bryr seg om produktene vi lager og hvordan de er i størrelse er fantastisk, sier hun.

På spørsmål om de nå vurderer å lage større størrelser, svarer Himle:

– Kvinnekroppen kommer i mange ulike fasonger, og vi ser at det med størrelse er veldig personlig. Noen ønsker å ha vidde på plaggene, mens andre ønsker tettsittende plagg. Derfor har vi ulik fasong på plaggene våre. Vi vil heilt klart vurdere både fasong og størrelse for framtida basert på feedbacken vi har fått no i høst.

Mange engasjerer seg rundt størrelsene til Kari Traa. Foto: Produsenten
Gro Anita Nødset Foto: Privat