Det var Alexander Heen, Simon Eiken og Yngve Osvold som fikk æren av å ta imot den gjeve hedersprisen torsdag. Men i salen var en solid kontingent bålbyggere på plass for å ta imot heder og ære. Ordfører Eva Vinje Aurdal delte ut prisen og trakk fram egne jonsokminner der bålet var en viktig ingrediens.

Forferdelse

– Vi følger dere både med forferdelse og begeistring når bålet bygges, sa ordføreren, som mente at ungdommene bak Slinningsbålet er et strålende eksempel til etterfølgelse.

Alexander Heen takket på vegne av alle som sørger for at bålet på Slinningen gleder folk både i og utenfor Ålesund hvert eneste år. Han innrømmet også at de nok lurte på hva de egentlig hadde begitt seg ut på da de bestemte seg for å slå den forrige verdensrekorden.

– Men vi vil også takke alle bålbyggerne før oss som har sørget for bål både på Slinningen og alle de andre stedene i Ålesund, sa Alexander. Han passet også på å takke alle som fungerer som bakkemannskap og kommer med mat og drikke mens bygginga foregår.

– Og det blir bål neste år. Og året etter, forsikret Alexander.

Trenger lokaler

Peter Drabløs hadde reist 8.950 kilometer for å være med på prisutdelingen, fortalte han da han takket for kommunens kunstnerpris. Drabløs har sammen med Astrid Overaa vært med på å legge grunnlaget for byens rike teaterliv. Men han fortalte også at det slett ikke har vært like enkelt å få aksept for det arbeidet som har vært gjort, og han oppfordret politikerne spesielt til å legge til rette for at engasjement og kreativitet ikke blir stanset av mangel på lokaler.

Mer plass

Og kulturhuset Dragen i Sunnmørspostens gamle trykkeri i Storgata er nettopp et sted der ungdom kan få utfolde seg. Ungdomsrådet har derfor gitt ungdommens kulturpris til Dragen. Daglig leder Hogne Christiansen kunne fortelle at kulturhuset nå får 400 nye kvadratmeter å boltre seg på.

LEVE

Årets helse- og velferdspris gikk til Ragnhild Opskar for det arbeidet hun har gjort for etterlatte etter selvmord. Hun har ledet organisasjonen LEVE i mange år, har drevet sorggrupper for etterlatte og vært nestleder i det kommunale krisetamet.

Byggeskikkprisen gikk til prosjektet på Skansekaia, mens Fretex fikk årets miljøpris. Gunnar Haagensen tok imot prisen på vegne av utbyggerne på Skansekaia og Britt Roald Nesvik på vegne av Frelsesarmeen og Fretex.