Et forslag til nasjonale retningslinjer for nyfødtintensivavdelinger er nå på høring. Her anbefales det at kun et sjukehus i hver helseregion behandler barn som er født før uke 28. Det vil innebære at flere av de for tidlig fødte som i dag blir behandlet ved Ålesund sjukehus må til St. Olavs i Trondheim.

I 2016 var det en lang dragkamp mellom Ålesund og Trondheim om de minste barna. Helse Midt-Norge konkluderte 30. november med at barn født mellom 26. og 28. svangerskapsuke skulle behandles i Ålesund.

Truer Ålesund/Trondheim-kompromiss

Dette ville føre til at 4-5 pasienter fra Møre og Romsdal hvert år ble flytta til Trondheim, og ville ikke få store følger for den neonatale avdelingen i Ålesund. Her tar de nå imot barn født helt nede i uke 23.

Kompromisset mellom Ålesund og Trondheim er truet om retningslinjene som nå er på høring blir vedtatt.

Fikk krav om enighet: Slik fikk de landet krangelen om de minste nyfødte barna

Helse Møre og Romsdal er bekymra

– Dersom dette trer i kraft blir vår avdeling nedgradert. Vi er bekymra for hvordan vi skal bevare kompetansen som fins i dag, sier intensivsjukepleier Wenche Lervik til NRK Møre og Romsdal torsdag.

Hun ønsker at hele distrikts-Norge skal engasjere seg for at forslaget ikke skal bli vedtatt.

Også ledelsen i Helse Møre og Romsdal sier til NRK at de deler de ansattes bekymring. Dei skal svare på høringsnotatet og har faglige grunner for hvorfor de mener disse retningslinjene ikke bør bli endelige.

Har engasjert i Ålesund

Flere hundre møtte 16. april fram til støtte for neonatal avdeling ved Ålesund sjukehus.

Neonatal-saken har engasjert i Ålesund. I april ble det arrangert en

stor støttemarkering for tilbudet på rådhusplassen i Ålesund

. Her møtte det fram flere hundre mennesker, og både ordfører Eva Vinje Aurdal og stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve holdt appeller.

I desember gjorde Ålesund formannskap et vedtak til støtte for neonatalavdelinga. De ba styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge økonomiske garantier for avdelingen, men også om å forplikte seg til at drifta ved neonatalavdelinga i Ålesund forblir uforandra, selv etter at premature født før uke 26 er overført til St. Olav.