Tøff hverdag for ansatte på sjukehjemmene i Ålesund

Årsrapportene fra virksomhetslederne viser at det jobbes mye med å holde seg innenfor knappe budsjettrammer – noe de fleste greide i 2016. Bare Hatlane omsorgssenter har et merforbruk. Nærmere bestemt på 923.000 kroner.

Store pleiebehov

– Omsorgssenteret er bygd for 60 plasser, mens vi har 68 brukere. Det betyr i seg selv større utgifter, men i tillegg har vi også hatt brukere med spesielt store behov for riktig helsehjelp. Dette er personale som vi må leie inn ekstra, forteller Henning Pilskog som er virksomhetsleder på Hatlane omsorgssenter.

En uforutsett utgift på rundt 100.000 kroner på to oppvaskmaskiner som måtte byttes ut, har også bidratt til budsjettsprekken i Hatlane.

Balanse

– Det er veldig stort fokus på å holde budsjettene i en Robek-kommune, og det kan være utfordrende å balansere de faglige kravene opp mot de økonomiske, innrømmer Pilskog.

Og dette er han ikke alene om å synes. I årsrapportene meldes det at stram økonomisk styring kan gå ut over behovet for bemanning. «En leier ikke inn fullt for det behov som egentlig er til stede. Dette er med på å gi utfordringer på sykefravær og arbeidsmiljø», står det i årsrapporten fra Spjelkavik omsorgssenter.

Her blir det også bemerket at bemanningen på sjukehjemmene ikke har vært justert på 10–15 år til tross for store endringer i brukergruppen, kvalitetskrav, kompetansekrav og arbeidsmengde.

Etterspørselen etter sjukehjemsplasser er stor, og det betyr at det må prioriteres nøye. Det er de mest krevende brukerne, både medisinsk og pleiemessig, som får plass. Når det spares på bemanning, fører dette til høyt sjukefravær og stress på arbeidsplassen. Ansatte forteller at de går hjem med en dårlig opplevelse. «De har gjort det de kan for å gi brukerne det aller mest nødvendige, men opplever at det ikke er tilstrekkelig», skriver en virksomhetsleder.

Sjukepleiermangel

Mangelen på sjukepleiere er også et gjennomgangstema i årsrapportene. Selv hele stillinger har få søkere. Bare Blindheim omsorgssenter melder om en meget god personalsituasjon.

På tross av en tøff hverdag, understreker virksomhetslederne at de har dyktige medarbeidere som lojalt følger opp innsparingskrav og deltar i omstillingsarbeid. Det gjøres også mye godt arbeid for brukerne – både av ansatte, frivillige organisasjoner og pårørende.

På Sanitetshjemmet har de satt omgjøringen av 29 sjukehjemsplasser til bokollektiv på vent til legeordningen for beboerne blir godt nok. Årsrapportene har med tall fra undersøkelser som viser at brukerne stort sett er fornøyde med tjenestene, mens sjukefraværet blant de ansatte ligger noe over det som er målet for hver enkelt virksomhet.

Nå skal politikerne behandle årsrapportene.

Eldrerådet er først ute allerede denne uka.