Det sier ordfører Vebjørn Krogsæter som mandag formiddag var på plass i Gomerhuset på Skodje i møtet i styringsgruppa for nye Ålesund kommune. Haram er tilbake etter at regjeringa og og støttepartiene har gjort det klart at kommunen er en av dem som blir utsatt for tvangssammenslåing.

Sterke følelser

I Haram er det sterke følelser i sving rundt reformen. Såpass sterke at ordføreren vil vente til neste måned med å la kommunestyret behandle den situasjonen som har oppstått. Når det har roa seg litt, som han sier.

- Jeg har orientert kommunestyret og gjort det klart at vi må forholde oss til tvangsvedtaket, og at det er nødvendig for oss  å delta i arbeidet med Nye Ålesund kommune, sier Krogsæter. Vi er tvunget til dette og og er både provosert og skuffa, men det er makta som rår. I dette tilfellet Stortinget. Men vi lover at vi skal være med å bidra på en positiv måte.

Judas

Haram-ordføreren legger ikke skjul på at han føler et sterkt press fra flere kanter.

- Noen betrakter meg som en judas fordi vi møter her i dag. Andre mener at vi burde ha møtt for lenge siden.

- Hvorfor velger dere å delta?

- Vi kan ikke komme inn i siste runde etter at de fire andre har snakka seg sammen til en ny kommune. Vi har også en forpliktelse overfor de fagorganiserte som deltar i styringsgruppa og på den måten kan holde seg orienterte om det som skjer.

Andre må lytte

Vebjørn Krogsæter forutsetter at Sandøy, Ørskog, Skodje og Ålesund også føler et ansvar for prosessen videre når Haram på nytt er med.

- Andre må også lytte til våre argumenter, sier Krogsæter som i starten av møtet gjorde det klart at det er punkter i intensjonsavtalen som Haram slett ikke er fornøyde med.

- Vil det bli vanskelig å gjøre en god jobb når dere egentlig ikke vil være med?

- Haram skal være med å bidra på en konstrukiv måte. Og vi skal jo leve sammen etterpå også. Uansett hva som blir resultatet.

Visjoner og verdier for nye Ålesund kommune var temaet for gruppearbeidet i Gomerhuset. Foto: Nils Harald Ånstad