Anledninga til å samle de to Frp-toppene for å snakke om tiggeforbud kom fredag, da statsråden besøkte Møre og Romsdal politidistrikt og det i tilknytning til dette ble åpna for møte med media.

– Det var jo forbud mot tigging i Norge fram til 2005. Foreløpig er det ikke flertall for ei gjeninnføring blant stortingsrepresentantene, men det kan det jo fort bil i høst – om velgerne vil, fortsetter duoen. De klarer ikke dy seg for å pirke i hvem de mener kan lastes for at et nytt forslag om tiggeforbud stranda i 2015:

– Det kan vi takke Jenny Klinge og Sp for. De ga lenge klare signaler om at de støtta det – men snudde bare dager før høringsfristen for det nye lovforslaget gikk ut. Dermed var det ikke lenger flertall, sier de.

Beskyldte tiggere for forsøpling

Når Sunnmørsposten ønsker å snakke med de to om nettopp tiggeforbud, skyldes det at vi gjennom to reportasjer den siste uka på ulikt vis har satt fokus på tigging. Det hele starta med at naboer til Volsdalsberga i Ålesund i onsdagsavisa gikk ut og beskyldte tiggere for å stå bak tilgrising av friområdet:

– De gjør fra seg ute, lar søppel ligge og flyte etter seg – og om natta står bilene deres og går på tomgang mens de sjøl ligger i dem og sover, sa Even Nygård. Sammen med en anna nabo, Dagfinn Langva, krevde han tydeligere lovverk – for Nygårds del nettopp et nasjonalt tiggeforbud.

Uttalelser fra ordfører og politi

Sjefen for Ålesund politistasjon pekte, på si side, blant anna på at det er kort tid siden de nye politivedtektene for Ålesund trådte i kraft i februar og innrømma at en ikke er kommet skikkelig i gang med håndhevinga av dem. I vedtektene er det for eksempel nedfelt meldeplikt for tiggere.

Solheim poengterte videre at det ikke er noen god løsning å kreve at tiggerne flytter.

– Da vil en bare skyve problemet til et anna nabolag, sa han – og utfordra kommunen til å, i samråd med politiet, sette seg ned og finne ei løsning til beste for alle.

Tiggere med sin versjon

– Vi ber om å bli trodd: Det er ikke vi som har grisa til på Volsdalsberga. Det stemmer det som har kommet fram, men de som har gjort dette har reist herfra, het det blant anna.

– Forbud det eneste som virker

Amundsen og Nesvik mener nasjonalt tiggeforbud er eneste løsning for å få bukt med problemer som de på «Berga».

– Rett og slett fordi det vil gjøre at antallet som kommer hit automatisk går ned, sier Amundsen.

– Men så lenge det ikke er et forbud, da. Bør kommunen på noen som helst måte legge til rette for tiggerne?

– Nei, sier Nesvik.

– Nå er jeg krass, og før jeg sier mer vil jeg peke på at det brukes vesentlig med EØS-midler for å bedre hverdagen deres i hjemlandet. Men vi må være overtydelige på hvordan vi vil ha det. Hvis ikke går det som da Støre inviterte 8. – 10.000 asylsøkere: Det blei ei bølge, sier Nesvik.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Jenny Klinge for å høre om hun ønsker å kommentere saka, og i en sms skriver hun følgende:

– For Sps del er dette landa, vi går ikke lenger for et nasjonalt forbud. Når det gjelder Frp bør de avklare om de får støtte fra Høyre før de gjøre noe mer. Det er merkelig om de kjører dette fram igjen uten å ha avklart det med regjeringspartneren sin, skriver hun i en sms.