Ålesund skal ikke etablere en fast base på Ratvikåsen for elever med store atferdsvansker. Det gikk et enstemmig utvalg for kultur og oppvekst inn for da de diskuterte «Løftet».

I stedet skal det mobile innsatsteamet i kommunen få mer medisinsk kompetanse og tre nye fulltidsstillinger.

Sterkt kritisk

Rektor Kenneth G. Skårn ved Blindheim barneskole beklager vedtaket. Han er glad for at grunnskoletemaet får større kapasitet, og at elever skal få hjelp på skolen de går.

– Men det finnes elever der dette ikke er mulig. Også de skal fungere i et sosialt fellesskap. Da må du av og til ha denne type tilbud der elevene har et opphold i en tidsavgrensa periode.

– Oslo, Asker og Bærum har lang erfaring med dette. Jeg ville valgt «Løftet» fremfor å styrke grunnskoleteamet, sier Skårn klart og tydelig.

Vanskelig valg

Også rektor Vigdis Rønning på Åse skole mener at noen elever trenger et tilbud i tillegg til nærskolen.

– Oslo har jo spesialavdelinger på mange skoler, der barn går en periode. Det gir et avbrudd i skolehverdagen. Det er også dokumentert gode erfaringer fra Glassverket skole i Bærum, sier Rønning, som beklager hvis dette ikke kom fram i sakspapirene til politikerne.

– Men må vi velge, mener jeg det er grunnskoleteamet vi må velge, sier Rønning.

Kan fortsatt tas ut

I utvalgsmøtet la Henriette Bryn (Ap) fram et forslag som fikk helhjerta støtte, og som dermed erstatta rådmannens forslag til vedtak.

I tillegg til å styrke det mobile innsatsteamet med medisinsk kompetanse, åpner de for at elever kan tas ut av skolen i korte perioder. Det eneste som det ikke ble enstemmighet om, var om dette tilbudet skal være «så nært geografisk som det er praktisk mulig». Dette ville Frps to representanter ikke ha med, men det fikk bare partiets egne stemmer.

– Det hender at elever har så store atferdsvansker at barn og lærere kan bli redde. Da har vi ei lita åpning for å ta de ut, men at de er så nær skolen sin som mulig, sier utvalgsleder Simon Molvær Grimstad (KrF).

Pengene til dette tas uansett fra skolebudsjettet.

– Med dette vedtaket svekker vi det som går på forebygging og tidlig innsats, sier Molvær Grimstad.

– Gjør en fantastisk innsats

Sunnmørsposten har snakka med rektorer på de fleste større barneskoler i Ålesund, uavhengig av om de for tida har utagerende elever på sin skole.

– Grunnskoleteamet gjør en fantastisk jobb! Og det er fra hjertet, sier rektor på Spjelkavik barneskole, Harald Eidsaa.

– Teamet har faglig tyngde. Jeg har sett at det hjelper for de elevene det gjelder, og det hjelper mye, understreker Eidsaa.

Dette handler om så store utfordringer at det kanskje skulle ligge på et annet utvalg enn kultur- og oppvekstutvalget, sier rektor Tore Huse på Hessa skole i et lite spark til politikerne.

Han får støtte fra politiker Molvær Grimstad. For dersom bystyret vedtar at grunnskoleteamet tar over, overføres også ansvaret til utvalg for helse og velferd.

For­nøy­de: Kom­mu­nal­sjef Bjørn Ivar Rø­dal t.v., ut­valgs­med­lem Hen­ri­et­te Bryn og leder i ut­val­get for opp­vekst og kul­tur, Simon Molvær Grim­stad, var for­nøy­de med at det nå er fat­tet et en­stem­mig ved­tak om til­tak for barn med sto­re at­ferds­van­sker. Foto: Hilde Hovik