Det nye kontrollregimet trådte i kraft i EU fredag. I Norge trer det formelt i kraft om noen dager, mens de konkrete tiltakene vil bli rullet ut i løpet av året.

Hovedregelen er at alle skal kontrolleres når de reiser inn i eller ut av Schengen-området. Slik kontroll er allerede innført for personer fra land utenfor Schengen, men nå skal den også gjelde for nordmenn og innbyggere fra de 25 andre landene i Schengen.

I kontrollen kan man sjekkes mot flere databaser:

* SIS-databasen, der medlemsland i Schengen utveksler opplysninger om etterlyste personer og personer som skal nektes innreise.

* Interpols database for tapte og stjålne pass.

* Nasjonale databaser for tapte, falske eller stjålne pass.

* Andre nasjonale og internasjonale databaser med informasjon om farlige personer.

Vil stoppe fremmedkrigere

Kontrollen gjennomføres ved at grensevaktene først gransker passet for å forsikre seg om at det er ekte, og at identiteten til den reisende er sikker.

Oppstår det tvil, kan de gå videre til å sjekke passet mot databasene.

Hovedmålet er å få på plass et kontrollregime som gjør det lettere å oppdage fremmedkrigere og personer som kan ha planer om å gjennomføre terrorangrep.

– Terrorangrepene i Paris, Nice og Brussel ble i stor grad gjennomført av personer fra medlemsland i EU. Dette har dessverre gjort det nødvendig å skjerpe personkontrollen på Schengens yttergrense også for personer fra EU og EØS-land, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Justis- og beredskapsdepartementet.

– Dette handler om vår felles trygghet, sier han.

Tiltakene er kommet som en direkte konsekvens av terroren i Paris i november 2015.

Åpner for unntak

Forhandlingene mellom medlemslandene i Schengen har likevel ført til en viss utvanning av regimet, som både i Norge og andre land har skapt frykt for en passkontroll som kan bli dyr i drift og preget av lange køer.

Kontrollen gjelder både på flyplasser, ved havner og ved landegrensene, men kun når man reiser til eller fra et land utenfor Schengen.

I tilfeller hvor kontrollen vil ha "uproporsjonalt" store følger for passasjerflyten, er det tillatt å gjøre stikkprøver i stedet. Dette skal i så fall begrunnes ut fra en trusselvurdering, og det skal være tidsbegrenset.

Politidirektoratet har fått i oppgave å vurdere om det kan gjøres unntak ved noen grenseoverganger i Norge i en overgangsperiode.