Og det er i omådet Nørve den har blitt observert tidligere, før den på kvelden slo seg ned ved Rollon-bana, like godt på toppen av et mål. Dette er helt typisk oppførsel av arten, forteller Alv Ottar Folkestad, ornitolog og naturkjenner.

– Det et biologisk logikk i det. Du har kanskje hørt om den spillegale tiura, som bli aggressiv under parringstida? Det er kjønnshormon på avveie, og man spekulerer i om det skjer når bestandene er lave eller når de ikke treffer artsfrendene sine, og da kan de gå på angrep på folk.

Men i dette tilfelle er ikke fuglen aggressiv, og det er fordi det er den kvinnelige varianten av storfugl det er snakk om, ei røy, og da utspiller møtet med fuglen seg helt annerledes.

– Ja, dette er parallellen. Når røyene blir utsatt for det samme, blir de også parringskåte, men da blir de kjælne og legger seg ned. Faktisk kan man oppleve å kunne stryke dem på ryggen, forteller Folkestad.

(fortsetter under bildet)

Foto: smp-tipser

Han sier det også er helt typisk at fuglen har oppsøkt et sted hvor det er mye som foregår.

– De søker inn på plasser der det er mye folk, som barnehager, skoler og idrettsplasser. Det blir et substitutt for tiurleikene. De finner ikke ut av behovet sitt, det er ikke tilgjengelig en spillplass for tiur, så da søker de mange andre skapninger, lyd og styr.

Ifølge Folkestad kan dette pågå ei uke til 14 dager. Høneuka, kalles det blant jegere.

– I perioden den er parringskåt vil den opptre slik, så vil den bli heilt normal og sky igjen. Den blir ikke tamfugl av den, forsikrer ornitologen.

Storfuglene er relativt stedfaste, og det finnes storfugl områder med gammel barskog på Ellingsøya, innover i Brusdalen og langs Emblemsfjellet forbi Spjelkavika og innover mot områdene rundt Emblem og videre.

– Det er store fugler, og de har behov for et visst areal. De er reine vegetarianere som er tilpasset barskogmiljø. De beiter bar, lyng, og særlig blåbærlyng. I spilltida beiter tiuren bar med blomsterknopper, mens røya oppsøker osperalker. De proteinrike blomstrene gir næring til de skal legge egg.

– Hvordan skal folk oppføre seg om de treffer på denne fuglen på sin veg?

For all del, da må de oppleve glede ved å få komme innpå en fugl som ellers er veldig sky, sier Folkestad.