I forbindelse med søknad om reguleringsendring og planene om ny storhall på Vasstranda har flere naboer reagert på måten Ålesund kommune forholder seg til egne regler om forurensing.

– I området nedenfor hoppbakkene og deponiet Belsen, fant vi en gammel dumpeplass som er flere hundre kvadratmeter og om lag åtte meter høy. Her har kommunen selv dumpet farlig masse helt siden 70-tallet, sier Edgar Brevik og Bjørn Aarø.

– Hvis privatpersoner hadde dumpet avfall og søppel på denne måten, hadde kommunen reagert straks, sier de.

Eternittplater

Da Sunnmørsposten besøkte området mellom Spjelkaviks idrettsanlegg og hoppbakkene torsdag lå en haug eternittplater synlig på toppen av det gamle deponiet. I tillegg fant vi rustne bilvrak, ploger, plast, betong og asfaltrester.

– Disse elementene må fjernes før det kan settes i gang med bygging av vei, omlegging av elv og tursti. Dette ligger midt i nedslagsfeltet for drikkevatnet, sier Edgar Brevik.

Ålesund kommune har godkjent at det gamle deponiet skal dekkes til med grus og steinmasser. Dette reagerer Norges Miljøvernforbund på.

– Man må sikre at forurensede masser blir fjernet på forsvarlig og lovlig vis før den nye idrettshallen blir bygd, skriver Trygve W. Moxness i Norges Miljøvernforbund.

Dyrt

Naboene tror en fjerning av farlig masse vil gi en enorm merkostnad for Ålesund kommune eller Møre og Romsdal fylkeskommune.

– Dette vil gi en merkostnad på flere titalls millioner kroner. Hvem skal betale for dette, spør de.

Sunnmørsposten har ikke kvalitetssikret dette anslaget.

Ifølge naboene har haugen med eternittplater lagt i området i flere år.

– Det er livsfarlig å puste inn asbest-gass. Hva om små barn tråkker på dette og får i seg gassen? Dette er et populært turområde. Og hvilken påvirkning har dette for drikkevannskilden vår, spør de videre.

De hevder å ha sendt brev til kommunen uten å ha fått svar.

Ukjent

Virksomhetsleder Oddvar Kongsvik i VAP-avdelingen i Ålesund kommune sier han ikke kjenner til saka og henviser til avdelingsingeniør Anne Bjørdal i VAR-avdelingen.

– Det er tiltakshavers ansvar å sikre at det tas miljøhensyn ved en byggeprosess. Spjelkavik IL har bedt Multiconsult om å ta prøver av grunnen og lage en rapport. Denne har jeg så vidt fått sett på, sier Anne Bjørdal.

Hun syntes det er flott at naboene har avdekket den gamle fyllinga med eternittplater.

– Dette må være en gammel fylling som vi ikke kjente til. Vi setter pris på engasjement og vil ta tak i dette. Eternitten må fjernes, sier Anne Bjørdal.

Hun sier at det generelt er strenge regler til funn av slik type avfall ved graving.

– Arbeidet skal stoppes umiddelbart og kommunen varsles. Hvis en finner ut hvem som har dumpet det, skal vedkommende ta regningen. Det skal så tas nye grunnprøver etter at avfallet er fjernet. Dette er tiltakshavers og grunneiers ansvar.

– Her er vel kommunen synderen selv siden det er kommunen som har dumpet avfall?

– Dette kjenner jeg ikke til. Eternitten må ha blitt dumpet i nyere tid, men som sagt dette skal vi se på.

I forbindelse med byggeprosjektet for ny storhall har Multiconsult tatt jordprøver i planområdet.

Det er ikke kjent hvor disse prøvene ble tatt.

jordsmonn: Planter og trær har ikke akkurat optimale vekstforhold på den gamle dumpeplassen nord for Myrdalsvegen. Foto: Stig Vågnes
Skilt: Et skilt midt på massedeponiet viser grensen for nedslagsfeltet. Foto: Stig Vågnes
Vasstranda: Edgard Brevik ba kommunen fjerne skrot i området for to år siden. Så langt uten respons. Foto: Stig Vågnes