– Dette fikk forholdsvis store konsekvenser for oss. Systemet var først nede tidlig på dagen en periode. Det kom tilbake, men gikk ned igjen på ettermiddag og var nede helt fram til kampstart, forteller klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, til smp.no.

Etter at systemet falt ut, var det ikke mulig å kjøpe billetter til kampen via hjemmesidene til klubben.

Unngå hackerne med disse fem triksene

Dataangrep var ikke årsak til strømbrudd

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har fulgt det globale dataangrepet tett etter at det rammet rundt hundre land fredag.  De advarte fredag norske sykehus og andre leverandører av viktig infrastruktur om å oppdatere sine datasystemer.

Mange i kø

Det er leverandøren av servere til klubbenes billettpartner som ble utsatt for angrepet. Problemene med å kjøpe billetter på nett, rammet også de som skulle på hjemmekampen til AaFK mot Vålerenga fredag.

AaFK opplyste fredag på sine hjemmesider at systemene deres var nede, og at det var usikkert om de ville klare å løse det før kampstart.

Problemene førte igjen til betydelig mer kø enn vanlig før kampstart.

Klubben satt i verk en kriseplan de har utarbeidet, som går ut på å selge billetter uten plassnummerering til feltene på stadion.

Måtte åpne portene

Likevel klarte de ikke ta unna alle før klokka 19, og åpnet derfor portene for de som fortsatt stod i kø på det tidspunktet. Hoff anslår at mellom 100 og 200 personer slapp inn gratis få minutter før dommeren blåste i gang kampen.

Hoff mener de som var på jobb taklet utfordringene på en god måte, og sier de i utgangspunktet er godt bemannet.

– Det var iallfall jubel blant dem som stod i kø utenfor luka da vi sa det ble åpnet, sier Hoff.

Tapte billettinntekter

Hvor mye klubben har tapt i billettinntekter fra vanskelig å anslå. Men Hoff antar at i det i tillegg til dem som slapp gratis inn, var en del som ikke tok turen ned på stadion for å kjøpe billetter.

(saken fortsetter under)

– På denne årstida har vi heldigvis lys, sånn at det går an å spille kampen. Men tv-produksjonen går ned og det er ikke heldig. Vi har et strømaggregat som ble startet opp, men dette slo ikke inn på stadion som det skulle, forklarer klubbdirektøren.

Ifølge Mørenett var en kabelfeil årsaken til at strømmen gikk.

Sjekker rutiner

Aalesunds fotballklubb hadde liten mulighet til å gjøre noe med årsaken til de to kritiske hendelsene fredag. Likevel vil de gå gjennom rutinene.

– Det var et datasenter til en leverandør i utlandet som ble rammet av hackingen, og et strømbrudd er vi ikke herre over. Men du kan alltid bli bedre, og vi vil sjekke om det er noe vi som klubb kan gjøre for å sikre oss bedre, sier Hoff som knapt har opplevd liknende utfordringer i et kamparrangement.

– Det viser at flere ting kan skje samtidig, men jeg mener vi håndterte dette på en bra måte alt i alt.