– Det blir kanskje litt mye Ørnulf Opdahl i Ålesund. Det er nesten så jeg skjems, men utstillingene utfyller hverandre og blottlegger meg som kunstner, ved å vise hva jeg har gjort fram til nå. Utstillingene bekrefter at jeg har gjort noe riktig i livet. I Bergen forsvarer dronningen absolutt utstillingsplassen sin, mener Opdahl.

Denne uka åpnet dronning Sonja sin egen kunstutstilling ved kunstmuseet Kode 1 i Bergen. Valget av dronningen som åpningskunstner der har blitt møtt med kritikk fra både kunstnere og kritikere. Opdahl forsvarer altså valget:

– Dronningen er uten tvil et godt valg. Jeg ser en enorm utvikling hos henne som kunstner fra de første årene da jeg fungerte som mentor, og fram til i dag som vi mer er kollegaer.

Utvikling

Opdahl var selv til stede i Bergen på utstillingsåpningen med dronningen tirsdag kveld.

– Det er en spennende utstilling som viser stor kunstnerisk variasjon. Dronningen har fått til mye på få år, sier han.

– Forsvarer du debatten?

– Absolutt! Det skulle bare mangle om det ikke ble reist spørsmål rundt valget. Dronningen tar plass i et rom som også andre kunstnere kunne ha fylt, men det er ingen tvil om at hun fortjener den plassen med denne utstillingen.

– Hva med plassen du selv fyller i Ålesund med to store utstillinger samtidig?

– Det er litt mye. Samtidig er det en styrke i at maleriene på Kube og grafikken på Khåk kan ses i sammenheng. Jeg har alltid jobbet med ulike uttrykk parallelt. Bildene har med hverandre å gjøre, og motivkretsen er jo den samme.

Opdahl vil være til stede på åpningen i Khåk 27. mai der han vil vise over 100 arbeider, fra den tidlige eksperimenteringen i 1959 og fram til nå.

– Det er bilder der jeg ikke har sett på 20–30 år. Dette er en fantastisk mulighet, også for meg som kunstner, til å få overblikk over hva jeg faktisk har gjort i livet. Jeg var søkende før jeg fant min retning. Jeg ble ikke født som ferdig kunstner, selv om jeg aldri har tvilt på at det var det jeg skulle være.

– Jeg er helt klart en bedre kunstner i dag. Det vil publikum være enig med meg i. Men bildene holder, også de tidlige arbeidene. Hvis ikke ville jeg ikke ha stilt dem ut, understreker Opdahl.

I bergen: Dronning Sonja åpnet egen utstilling med tittelen «Underveis» ved Kode 1 i Bergen, 23. mai. Ørnulf Opdahl var til stede på åpningen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit