– Klokka i Svaneapotek-bygningen fra 1907 er et viktig element i bybildet. Vi har lenge ønsket å reparere den slik at både turister og fastboende i Ålesund kan følge med på tiden ved hjelp av denne svært synlige klokka. Men det viktigste er å få klokka reparert, fordi glasset er knust. Den kan bli en fare når filmen som ble limt på for et par år siden blir usikker.

Smp.no/alesund: Alle nyheter fra Ålesund samla på ett sted

Det sier Jorunn Monrad som er på plass når liften rigges opp foran Jugendstilsenteret, og demonteringen av klokkeglasset og uverk starter i morgentimene onsdag.

Knust Nå skal knust glasset skiftes ut og urverk repareres. Foto: tilsendt

Det som gjør at restaureringen starter nå, er at Jugendstilsenteret har klart å skaffe de 180.000 kronene det vil koste å reparere den opprinnelige klokka fra den freda Svaneapotek-bygningen fra 1907.

Sparebanken Møre har sponset prosjektet med 80.000 kroner og Stiftelsen UNI og Vestenfjeldske bykreditts stiftelse med 50.000 kroner hver.

Hva skjer i Ålesund? Sjekk det skjer-kalenderen

Fagfolk i sving

Jorunn Monrad forteller at det er en komplisert oppgave å reparere den gamle klokka. Derfor er urmaker, murer, smed og andre med restaureringskompetanse med i arbeidet.

– Derfor må arbeidet deles inn i to faser. I dag fjernes det knuste glasset og en midlertidig plate av pleksiglass monteres slik at klokka ikke utgjør noen fare. Selve restaureringen av urverket og jernringen rundt starter når det er endelig klart hvilke fagfolk som skal gjøre jobben, forklarer hun.

– Når tror du klokka i tårnet på Jugendstilsenteret igjen viser rett tid til byens befolkning?