Politikerne likte ikke planene om at et tilbud til disse elevene skulle etableres på Ratvikåsen skole. Bystyret vedtok at tilbudet skal gis på den skolen der elevene hører til – eller så nært geografisk som det er praktisk mulig.

Mangler lokaler

Nå har kommunen kartlagt hvordan det ligger an med tilpassa undervisningslokaler på skolene, og det ser ikke lovende ut: Åtte av skolene har ikke lokaler som kan brukes, mens én av skolene kan tilrettelegge lokaler. En annen skole tror det kan være mulig å bygge om et klasserom, mens to skoler mener det kan være mulig å omdisponere rom som allerede brukes til andre elever som også har behov for tilrettelagte lokaler. Én skole kan skaffe lokaler hvis det skjer en betydelig ombygging, mens ingen av ungdomsskolene kan framskaffe lokaler til formålet.

Tre nye stillinger

Når det gjelder tilgjengelige og tilfredsstillende lokaler i nærheten av solene, er ikke dette kartlagt ennå. I sakspapirene til kultur- og oppvekstutvalget skriver rådmannen at erfaringer de siste årene har vist at det er svært krevende å finne slike lokaler.

Bystyret vedtok også at det skal opprettes tre nye stillinger ved grunnskoleteamet som skal sørge for at de få elevene dette gjelder, skal få nødvendig oppfølging. Det har kommet 43 søknader til disse stillingene, opplyser rådmannen.

Møtte motbør

Da kommunen lanserte planene om det de kalte «Løftet», var behovet for gode lokaler der elevene fikk ro og skjerming et av argumentene for å bruke Ratvikåsen skole. Så langt har de sterkt utagerende elevene stort sett fått et tilbud med tilfeldige ad hoc-løsninger og utilstrekkelig kompetanse i uegnede lokaler. Når kriser har oppstått, har det gjerne også tatt lang tid å få på plass løsninger, skriver rådmannen.

«Løftet» møtte mye motbør, og bystyrets løsning var å gi elevene tilbudet på skolene der de går. Nå viser det seg at dette kan bli vanskelig å gjennomføre, og utvalget for kultur- og oppvekst skal behandle saken på sitt neste møte.