Gullfisk lager alkohol av melkesyre for å komme seg gjennom vinteren. Det samme gjør dens ville slektning karuss. Dette er nødvendig for å overleve i oksygenfattig vann.

Mennesker og de fleste andre virveldyr vil dø innen få minutter uten oksygentilførsel. Til tross for dette kan gullfisk  overleve på bunnen av isdekte vann uten oksygen i opptil flere måneder.

Under slike forhold produserer dyrene alkohol i form av etanol. Dette utgjør en helt unik måte å opprettholde energibalansen uten tilgang på oksygen for dyr, og likner på måten enkelte gjærsopper kan overleve uten oksygen.

Alkoholproduksjonen gjør at karussen er den eneste fisken som kan overleve i og utforske slike utfordrende miljøer, og kan på den måten unngå og unnslippe fra predatorer som for eksempel andre fisker de normalt sett vil kjempe mot.

Det er derfor ikke rart at karussens slektning, gullfisken, er en av de mest tilpasningsdyktige kjæledyrene vi mennesker kan ha.

Et internasjonalt team bestående av forskere fra Universitetet i Oslo og Høgskolen i Innlandet, Norge og Universitetet i Liverpool, England, avdekket mekanismen bak denne uvanlige evnen.