Legemiddelfirma – Vi ønsker å bli en aktør i legemiddelmarkedet med psoriasismedisinen utviklet av sildeegg, sier Hogne Hallaråker. Foto: Svein Olav Humberset

Arctic Nutrition vil bli legemiddelprodusent og skape nye arbeidsplasser i Ørsta:

– Dette er nytt for bransjen, både at medisinen ikke er syntetisk – men laget på ekstrakt fra sildeegg – samt at den er produsert av oss. Nå ønsker vi å bygge Arctic Nutrition til et legemiddelfirma, sier han.

– Samarbeider dere med noe legemiddelfirma?

– Vi har snakket med noen, men har ikke avtale foreløpig.

Betennelsesdempende

Utgangspunktet er veldig spennende kliniske utprøvinger av psoriasismedisinen både i Brasil og i Norge.

– Ekstrakten vi tar ut fra sild viser seg å ha en sterkt betennelsesdempende effekt. Dette skaper et potensial innenfor alle autoimmune sykdommer som psoriasis, leddgikt, Krohns sykdom og diabetes. Men vi fokuserer nå på psoriasis, forteller Hallaråker.

Vitenskapelig studie

I september setter Haukeland universitetssykehus i gang en vitenskapelig studie på medikamentet. Over 32 uker skal 60 pasienter teste ut produktet. (Se sak på motstående side).

– Den kliniske studien ved Haukeland vil danne grunnlaget for en siste studie (fase tre) som videre vil gi oss lov til å markedsføre medisinen i utvalgte Europeiske land. Så gjenstår gjennomføringsfasen for å få alle formaliteter på plass før vi kan sette den nye psoriasismedisinen i produksjon, sier Hallaråker.

150.000 har sjukdommen

– 2–3 prosent av befolkningen har psoriasis. 125-150.000 nordmenn lider av sjukdommen i større eller mindre grad, ifølge hudspesialist ved Haukeland universitetsklinikk, Kåre Steinar Tveit som leder forskningsprosjektet.

– Dette skal kanskje bli det nye norske gullet. Når det er slutt på oljen er det viktig å bygge nye kompetansearbeidsplasser og være positiv til de som vil forske på nye legemiddel, sier hudlegen.

Tveit har ingen eierinteresser eller økonomiske interesser i prosjektet til Arctic Nutrition.

Medisin mot psoriasis

Hallaråker er ganske sikker på at forskningen som nå settes i gang vil dokumentere den forventede effekten av medikamentet de har utviklet. Og at Arctic Nutrition allerede til våren kan sette i gang med neste fase for å bli legemiddelprodusent.

– Mens det normalt tar ti år og en milliard kroner å utvikle et syntetisk legemiddel har vi en stor fordel i at dette baserer seg på naturlig råstoff. Det gjør at vi kan realisere dette i løpet av relativt kort tid.

20 års erfaring

– Vi er en gruppe her i Hovdebygda som har 20 års erfaring på å utvikle, produsere, kommersialisere og patentere, og harhittil basert oss på kosttilskudd ekstrahert fra silderogn. 90 prosent av virksomheten handler om levering av bulkolje, opplyser Hallaråker.

Arctic Nutrition starta opp i 2011 og sysselsetter i dag 11 personer. Virksomheten har 20 aksjonærer der Jan Remmereit er den største med en eierandel på 20 prosent gjennom selskapet Life Capitol.

30–40 millioner er brukt på å utvikle det nye konseptet.

legemiddelfirma: – Vi ønsker å bli en aktør i legemiddelmarkedet med psoriasismedisinen utviklet av sildeegg, sier Hogne Hallaråker. Foto: Svein Olav Humberset
havrommet: – Det snakkes mye om Havrommet for tiden. Vi er veldig kry av at vi får det til. Det er ikke mange som tenker at en skal få til noe slikt på et nes i Hovdebygda, sier Hogne Hallaråker. Foto: Svein Olav Humberset
patent: Her er dokumentet som viser at Arctic Nutrition har patent på silderognekstrakt. Foto: Svein Olav Humberset