- Dette er en deltids-ukultur som gjennomsyrer kommune-Norge. Mange gjemmer seg bak fikenbladet «vi får ikke helgene til å gå opp.» Det holder ikke, er beskjeden fra Holen Bjørdal.

Han varsler helt nye krav til både kommunene og helseforetakene dersom Ap kommer til makten etter valget.

- Vi skal stille krav om at helseforetakene skal redusere bruken av deltidsstillinger og vi skal styrke retten til økt stilling for de som jobber i deltidsstillinger, lover han.

Han vil også oppfordre kommunene til å vedta at heltid skal være hovedregelen ved nyansettelser.

- Vi vil sette av en årlig pott til lokale tiltak og forsøk på å få flere heltidsjobber.

Aldri 18 prosent politi

Bjørdal peker på at vi aldri ser at det lyses ut stillinger som polliti eller ingeniør i 18 prosent stilling. I helsevesent brukes dette i stor stil.

- Sykepleierforbundet har dokumentert at nesten halvparten av stillingene som lyses ut er deltidsstillinger. Det betyr at dette er noe som må adresseres politisk, med tydelige virkemidler, mener han.

Og ber kommunestyrene om å vedta at hovedregelen skal være fulle stillinger.

- Vi mener at kommunestyrene bør være langt mer offensive i sine arbeidsgiverstrategier, og vedta at det er heltid som er regelen, og at eventuelle deltidsstillinger skal godkjennes av Rådmannen, mener Bjørdal.

Heltid normalen

På sin egen Facebook-side har BJørdal lagt ut en annonse der en kommune søker om helsefagarbeider i 16,7 prosent stilling.

- Arbeiderpartiet mener at det nå må gis klare signaler til både sjukehus og kommuner om at heltidsstillinger skal være normalen. Så må det selvfølgelig være slik at sjukepleiere og andre helsearbeidere som av ulike grunner har behov for lavere stillingsprosent får det, sier Bjørdal.