Sylvi Listhaug (Frp) mener årets valgkamp mangler sidestykke i norsk politikk.

Hun har stått i skuddlinjen for opphetede debatter om norske verdier, retorikk, flyktning- og asylpolitikk.

– Spesielt Ap har kommet med forferdelig mye skittkasting. Det blir forsøkt skapt et bilde av meg som en kald og kynisk person. Alle som kjenner meg, kjenner seg ikke igjen i dette, sier hun.

Også flere kjendiser og kommentatorer har brukt kraftig skyts i beskrivelser av Listhaug.

– Meningspolitiet på venstresida har gått over alle støvleskaft, mener Listhaug.

– Forferdelig for familien

Hvordan opplever hun all personkritikken?

– Jeg har stått i så mye skit før, så jeg overlever. At noen forsøker å stemple meg som noe jeg ikke er, tenker jeg ikke så mye på. Men jeg tenker på hvordan det skal bli for barna mine. Og at mannen min, foreldrene mine og resten av familien synes det er forferdelig.

Og hun blir bekymret for de politiske debattene, rekrutteringen av politikere og valgdeltakelsen fremover.

Når politikere krangler høylytt og avbryter hverandre, stempler meningsmotstandere som onde og viser mangel på folkeskikk, så mister folk respekten. Og det bidrar til polarisering, mener Listhaug.

Hun forstår at innvandringsdebatter lett blir følelsesladet.

– Det handler jo om folk.

Hvordan beholder hun selv roen i ellers hissige debatter?

– Du vinner ikke på å være sint, men heller være rolig og ta en ting om gangen. Dessuten; å være politiker er ikke det viktigste i livet for meg.

Hun forstår ikke hvorfor så mye handler om hennes person. At hun snakker direkte og er tydelig, er vel ikke alt?

– Det virker som at det er ett sett regler for meg, og ett for alle andre. Ting jeg gjør og ting jeg sier – som mange andre politikere fra ulike partier har gjort og mener – blir plutselig galt og tatt ut av sammenheng.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det er en slik ekstrem interesse for min person. Det er helt unormalt, sier hun.

Fra Rinkeby til hjemmebane

Selv har Listhaug stått for flere kontroversielle utspill i valgkampen. Turen til Rinkeby i Sverige var noe av det som vekket harme.

– Er det noe du selv angrer på i valgkampen?

– Nei, egentlig ikke. Til Rinkeby hadde jeg tenkt å dra lenge. Men jeg hadde ikke fått rukket det før, på grunn av fødsel og permisjon.

Det er det samme svaret hun har gitt mange ganger før.

I stormen har støtten fra familien, partikolleger og ikke minst vanlige folk hun treffer på sine reiser, vært god å ha. Også fra 136.000 følgere på Facebook vanker det rikelig med ros for at hun står på.

Men trusler må man ta alvorlig. Sivilkledde sikkerhetsvakter vokter henne hvert skritt i offentligheten. Også det lokale politiet blir involvert når Sylvi Listhaug er på besøk. Sikkerhetsvakter og egne politiopplegg er blitt nødvendig for en norsk statsråd i valgkamp.

– Jeg er veldig glad for at jeg har dem, slik situasjonen har blitt, sier Listhaug.

Idet Sunnmørsposten følger Listhaug noen timer på valgkamp i Ålesund og Sula tre dager før valget, er det lite støy å spore rundt Norges mest utskjelte politiker. Bortsett fra journalister som stadig vil ha henne til å svare på nye karakteristikker av henne.

På Moa og i Langevåg er det støtteerklæringer, varme håndtrykk, klemmer og lykkønskninger. Ålesund er hjembyen, og til Sunnmøre vil hun flytte tilbake med familien, når tida er der. Men først skal det jobbes hardt for fylke og land.

Valgblogg: Slik var valgkvelden

Minister eller Mørebenken?

Helt fram til valgdagen er kampen om stortingsmakten åpen.

– Jeg er veldig glad det snart er over. Det har vært veldig hektisk, og jeg gleder meg til å få litt mer tid hjemme med barna, sier Listhaug.

I vår ble hun og ektemannen foreldre for tredje gang. Denne dagen er veslegutt hjemme hos foreldrene på Ørskog, mens mamma er i full sving med valgkampinnspurten. De eldste barna er hos pappa i Oslo.

Den 11. september 2017 velges Sylvi Listhaug inn som fast stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal. Etter det jevneste valget på flere tiår, blir det klart om Frp fortsetter i regjering, eller om det blir livet i opposisjon på Mørebenken for Sylvi Listhaug i årene fremover.

Hvilken posisjon ønsker hun, om det blir ny regjeringsmakt?

– Jeg trives veldig godt der jeg er. Men det blir opp til Erna og Siv å avgjøre, er svaret på det.

– Hvordan blir det med egen stortingsplass?

– Det er veldig fint. Jeg gleder meg veldig til å stå på for fylket, besøke bedrifter og møte folk. Å jobbe for gode rammebetingelser for næringslivet, samferdsel og ellers legge ting godt til rette for distriktene i Møre og Romsdal er jeg er kjempemotivet for.

At hun nevnes som en framtidig partileder for Frp, er hun også kort og klar i svaret på.

– Det er en unyttig debatt, som jeg ikke bruker energi på. Jeg vil gjøre en best mulig jobb for partiet til enhver tid. Jeg er mer opptatt av det, enn av posisjoner.