– Vi tapte dette slaget, men vi håper vi skal vinne krigen, sier forsvarer John Christian Elden

Selv tok Eirik Jensen betenkningstid etter at den enstemmige dommen var lest opp i Oslo tingrett.

De fem dommerne mener den tidligere høyt betrodde polititoppens forklaring er uten troverdighet og fant ham skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj.

– Han har aktivt og psykisk medvirket i et omfang som savner sidestykke i norsk rettspraksis, leste dommer Kim Heger.

Jensen satt på sin faste plass på bakerste benk i Oslo tingrett, med nedslått blikk og hendene foldet i fanget da dommen falt.

– Åpenbare svakheter

Både Elden og medforsvarer Arild Holden mener det er åpenbare svakheter ved dommen, blant annet at retten har lagt altfor mye vekt på Gjermund Cappelens forklaring

Holden viser blant annet til at forsvarets motforestillinger mot påtalemyndighetens beviser, deriblant de mye omtalte SMS-ene mellom Jensen og Cappelen, ikke er tatt inn i dommen.

– Det er ikke kommet til syne i premissene. Spørsmålet blir jo da om dette er tatt skikkelig hensyn til, sier han til NTB.

Forsvarerne sier at de nå vil lese dommen nøye, men varsler at de kan bringe inn både nye sakkyndige og vitner i en eventuell ny rettsrunde i lagmannsretten.

– Det som er presentert i retten, er bare toppen av isfjellet, sier Holden.

– Vil rokke ved tilliten

Sjelden har en sak vakt så stor interesse i norsk offentlighet. Professor Paul Larsson ved Politihøgskolen mener det er naivt å tro at Jensen-saken er den eneste korrupsjonssaken i norsk narkotikapoliti.

– Jeg vil advare mot å tro at Eirik Jensen skal være alene i Norge, sier Larsson til NTB og viser til flere lignende saker både i USA og Europa.

– Dette vil rokke ved tilliten til politiet, sier han.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ville mandag ikke kommentere dommen, men Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier det «ikke er godt» for norsk politi å se en av sine mest betrodde medarbeidere bli dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet.

– Politiet er helt avhengig av tillit for å kunne løse sitt samfunnsoppdrag, sier Bolstad.

– Visste ikke

I dommen kritiseres politiet for å ha latt Jensen operere i årevis på siden av regelverket, særlig når det gjaldt kilder og informanter, særlig siden rykter om en «møkkete politimann» svirret siden tidlig på 2000-tallet.

Tidligere politimester i Oslo Anstein Gjengedal avviser imidlertid at dette var noe politiledelsen visste.

– Hadde vi hatt en mistanke, så hadde vi selvfølgelig undersøkt det med en gang, sier Gjengedal til NRK.

Også Eirik Jensens tidligere sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Øyvind Nordgarden, er overrasket over dommen.

– Det er en knusende dom, den er beinhard, nådeløs. Jeg er rystet i mitt indre, og jeg blir veldig lei meg, sier Nordgarden til NTB.

– Sentral medvirker

Eirik Jensens medtiltalte, Gjermund Cappelen, ble funnet skyldig i grov korrupsjon og innførsel av 16,8 tonn hasj og dømt til 15 års fengsel.

Det er tre år mindre enn påtalemyndighetens påstand om 18 års fengsel og innebærer en strafferabatt på 30 prosent.

Også Cappelen ba om betenkningstid. Ankefristen er 14 dager.