Ideen heter internasjonal språkkafé og gjennom den vil initiativtakerne slå tre fluer i ett smekk: Internasjonale studenter får lære seg norsk, norske studenter får lære seg fremmedspråk og nye vennskap vil dannes.

Initiativtaker Olivia Chaves. Foto: Elisabeth Solvang

– Det er 172 internasjonale studenter ved NTNU i Ålesund, men i stor grad er det slik at de holder seg for seg selv. Når vi kommer til Ålesund blir vi plassert i hybler i samme hus. På den måten blir det et supert samhold mellom de internasjonale, men det blir vanskelig å bli kjent med de norske studentene, sier Olivia Chaves.

Hun er leder av den internasjonale studentunionen og en av dem som arrangerte språkkafeen for første gang mandag kveld. Det skjedde i en kafé i sentrum og oppmøtet var godt.

– Bare her i kveld er det folk fra Argentina, Colombia, India, Polen, Bangladesh, Filippinene, Tyskland og Norge, sier Olivia.

For gode i engelsk

Hun er selv fra Brasil og kom til Ålesund for første gang i 2014.

– Da var jeg her i et og et halvt år uten å lære meg noe særlig norsk. Etter et nytt opphold hjemme i Brasil, kom jeg tilbake fordi jeg trivdes så godt. Denne gangen håper jeg å lære mer av språket, sier Olivia, og legger til:

– De fleste nordmenn kan så godt engelsk at det er ingen problem å snakke engelsk med dere. I tillegg foregår mye av undervisningen på engelsk. Da blir det få steder man får øvd seg, og det prøver vi å gjøre noe med gjennom disse treffene.

Vil bli bedre

To av de som hadde tatt turen til språkkafeen var norske Caroline Hebnes og Fabio Ruiz fra Colombia. De kom alene, og havnet tilfeldigvis ved siden av hverandre rundt et bord med flere andre.

– Jeg synes dette er spennende og kunne godt tenke meg å lære meg mer spansk. Hvis man går et språkkurs blir alt så formelt, med grammatikk og skriving. Dette blir en langt mer muntlig og uformell setting. Så langt i kveld har jeg lært å si hei og amigo, ler Caroline.

Fabio, på sin side, ønsker å bli bedre i norsk.

– Jeg er gift med en norsk mann og har bodd i hans hjemsted Bardufoss i to år. Hans familie har insistert på å snakke norsk til meg, så jeg har lært meg ganske mye, men ønsker å bli bedre.

– Du er kjempeflink, skryter Caroline, som er imponert over hvor raskt Fabio har lært seg norsk. Hun synes språkkafeen er en glimrende anledning til å bli kjent med de internasjonale studentene.

– Før i kveld har jeg faktisk ikke snakket med noen av dem, innrømmer hun.

Sint eller glad

Fabio opplever at det er stor forskjell i kultur mellom colombianere og nordmenn.

– Det virker som om dere er litt redde for å bli kjent med nye mennesker, sier han, og legger til:

– Det er vanskelig å vite om dere er sinte eller glade, for det vises ikke utenpå. Da er det heller ikke så lett å vite om man kan ta kontakt eller om det bare vil være å forstyrre. Derfor liker jeg dette konseptet, her er alle interesserte i å prate med hverandre.

Faste treff

Olivia Chaves håper at den internasjonale språkkafeen kan arrangeres en gang i uka.

– Vi skal føle oss litt fram, men etter oppmøtet i kveld å dømme var dette populært.

Hun har ett ønske for det neste treffet:

– Jeg håper det kommer flere norske studenter. Vi har noen her i kveld, men håper flere vil slenge seg med.