Søndag meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at bevegelsene i Veslemannen økte til den største hastigheten som er målt, med bevegelser som tilsvarer 36 centimeter per døgn i den mest aktive delen av fjellpartiet.

I videovinduet øverst i saken ser du direktebilder fra det rasfarlige fjellpartiet. Videostrømmen er levert av NRK.

Mandag morgen melder NVE at hastighetene i fjellpartiet økte utover søndagen og har vedvart hele natten. Bevegelsene i øvre deler varierer mye, men ligger på en hastighet som tilsvarer 25 til 35 cm i døgnet.

NVE melder at det har gått mange steinsprang i området natt til mandag og mandag morgen. Ifølge NRK gikk det klokken 2.40 natt til mandag et steinsprang som varte i ett til to minutter.

Elleve steinsprang natt til mandag

– Det har vært en urolig natt med til dels store bevegelser. Vi har også fått litt økning i den nedre delen av Veslemannen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE i en pressekonferanse mandag morgen.

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra og ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H) holder pressekonferanse mandag morgen om situasjonen ved fjellpartiet Veslemannen. Foto: NTB Scanpix

– Vi har kontroll på situasjonen, så det er ikke dramatisk. Men fjellet er urolig, sier Blikra.

For øyeblikket snør det i området og temperaturen ligger så vidt på minussiden. Fremover er det meldt plussgrader. Blikra sier en eventuell vannpåføring av fjellpartiet vil avhenge helt av værutsiktene.

NVE: Ras bør skje før onsdag

Brigt Samdal i NVE sa til NRK tidlig mandag at bevegelsene betyr det at det er større sannsynlighet for at det vil gå et ras.

– Et ras bør helst skje før onsdag, for det blir kaldere utover i uka, sier han til NRK.

Stenger Raumabanen: Satte inn «Buss for tog» allerede fredag

5. oktober ble farenivået på Mannen hevet til rødt, og beboere i fire husstander ble evakuert. NVE forsøkte da å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes. Beboerne fikk returnere 8. oktober.

Søndag ble farenivået på nytt hevet fra oransje til rødt, og beboerne måtte nok en gang evakuere. Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier de evakuerte beboerne etter forholdene har det bra.

Opprettholder rødt farenivå

Farenivå rødt: Søndag ble farenivået på nytt hevet til rødt og område nedenfor Veslemannen ble evakuert. Foto: Eirik N. Meling

Her innholdet i

NVEs dagsrapport

lagt ut mandag morgen klokka 09:

"Farenivået for Veslemannen ble hevet i går kl. 09. Hastighetene i fjellpartiet økte utover dagen og har vedvart hele natten. Bevegelsene i øvre deler varierer mye, men ligger på en hastighet som tilsvarer 25 til 35 cm/døgn. Det har gått mange steinsprang i området i natt og i dag tidlig. Bevegelsene i nedre del viser en svak økning og ligger på 8-9 mm/døgn. Rødt farenivå opprettholdes."